Poskrbite zase z ajurvedskimi rituali

Poskrbite zase z ajurvedskimi rituali (foto: profimedia) profimedia
20. 4. 2021

Skrb zase bi morala postati rutina, ne nekaj, kar počnemo le, ko imamo počitnice ali že izgorimo. 

Da bi morali bolje skrbeti za svoje zdravje, običajno spoznamo šele, ko pregorimo in je stanje že zaskrbljujoče. Namesto, da bi spet čakali na ta trenutek, preizkusite naslednje ajurvedske rituale.

Pred tem pa vam v okviru rubrike #DobreNavade dajemo izziv: 

IZZIV: Izberite enega od ajurvedskih ritualov in ga izvedite že danes.
Zgodnje vstajanje

Gre za usklajevanje telesa z ritmom narave, zato naj bi se zbudili tik ob sončnem vzhodu. Če to ni mogoče, pa zgolj vstanite dovolj zgodaj, da boste imeli čas za vse jutranje opravke, vključno s kakšnim, ki vas sprosti pred odhodom od doma. Vstanite takoj ob pisku budilke in ne pritiskajte gumba za dremež. Telo čim prej izpostavite naravni svetlobi in se takoj spravite izpod odeje, da preženete željo po tem, da bi še malce zadremali.

Pozdrav soncu

Pozdrav soncu sestavlja niz vaj oziroma položajev iz joge, izvajali pa naj bi ga že zgodaj zjutraj, kmalu potem, ko vstanete. Zaporedje gibov naj bi telo napolnilo z energijo, poleg tega imajo pozitiven vpliv na ožilje in srce, izboljšanje vzdržljivosti in gibčnosti, kar boste potrebovali tudi pri vrstah vadbe, ki jih izvajate običajno. S tem ritualom naj bi si zagotovili energijo za cel dan in telo počasi prebudili.

Sledite naslednjim navodilom: Vaja za jutranjo poživitev.

Tu pa dobite še nekaj dodatnih razlogov, zakaj bi jo morali izvajati prav vsako jutro: 10 pozitivnih učinkov te starodavne vaje.

Ingverjev čaj z limono in medom

Ingver je stimulant, ki očisti telo toksičnih snovi, zmanjšuje glavobole in niža holesterol, zato bi si ga morali privoščiti pogosteje. Čaj pripravite povsem preprosto, dovolj pa je že, da spijete eno skodelico v dnevu. Ingverjev napitek pa ima še nekatere druge pozitivne lastnosti:

  • Daje občutek sitosti in prepreči prenajedanje ali poseganje po nezdravih prigrizkih. Lahko pomaga nadzorovati tudi krvni sladkor.

  • Znan je po blaženju vnetij v telesu, lahko pomaga tudi pri preprečevanju ali zmanjšanju bolečine, ki je posledica osteoartritisa.

  • Antioksidanti v ingverju lahko okrepijo imunski sistem in zmanjšajo stres, ki povzroča škodo. Vdihovanje pare ingverjevega čaja pa je zdravilo za zamašen nos in druge težave z dihanjem.

  • Ublaži občutek slabosti, lahko prepreči bruhanje in mrzlične napade, ki vas zajamejo potem.
Meditacija

Mirnost prihaja od znotraj, zato morate za uspešen dan najti nekaj minut za meditacijo. Z umirjenimi mislimi boste bolj produktivni, lažje in bolje boste opravljali naloge, poleg tega boste preprečili izgorelost zaradi kopice stresa. Z meditacijo lahko:

  • nadzorujete anksioznost

  • poskrbite za čustveno zdravje

  • povečate osredotočenost

  • izboljšate spanec

  • lažje nadzorujete bolečino

  • znižate krvni tlak
Obrok pojejte v tišini in brez pametnega telefona

Kdaj ste nazadnje uživali v zajtrku brez pregledovanja družbenih omrežij na pametnem telefonu, brez motenj televizije in počasi, tako da se vam nikamor ni mudilo? Od sedaj naprej se trudite, da vsaj en obrok v dnevu pojeste v tišini ali ob pogovoru z ljudmi, ki jejo skupaj z vami. Vzemite si dovolj časa, da boste lahko okusili hrano in jo dobro prežvečili. Tako boste preprečili prenajedanje, napihnjenost in druge težave, povezane s hitrim prehranjevanjem.

Če potrebujete nekaj idej za zajtrk, jih dobite tu: Namesto kosmičev, v skledo stresite ...