Poznate prvo in najpomembnejšo zapoved feng šuja?

Poznate prvo in najpomembnejšo zapoved feng šuja? (foto: Profimedia) Profimedia
30. 1. 2021

Bi se radi v svojem domu dobro počutili? Bi radi vanj vnesli harmonijo, srečo, zdravje in nemara celo bogastvo? Potem upoštevajte najpomemnejšo zapoved feng šuja.

Feng šuj je starodaven kitajski nauk o harmoniji, ki jo v odnose, v dobro počutje in celo v zdravje vnašamo s pomočjo urejanja hiš in stanovanj.

Izraz feng šuj v dobesednem prevodu pomeni "veter in voda" in temelji na prepričanju, da je vse, kar nas obdaja, sestavljeno iz gibajoče energije. Tudi predmeti v domu in okoli njega.

Gre za enega najstarejših kitajskih naukov, star je kar 6000 let. In mnogi trdijo, da je ravno upoštevanje feng šuja pri gradnji stavb pripomoglo k bogastvu Hong Konga. Kar 90 odstotkov zgradb v Hong Kongu namreč upošteva zapovedi feng šuja in nasvete svetovalcev za feng šuj.

Tako lahko tudi vi iz svojega doma "odnesete" neharmonične odnose, slabo počutje in finančne težave, je prepričan ta nauk.

In katera je najpomembnejša zapoved feng šuja?

Harmonija in sreča sta pri feng šuju tesno povezana z redom in čistočo. Predmeti, ki jih ne potrebujemo več ali naprave, ki ne delujejo, so odgovorni za energijsko neskladje.

Če se od predmetov ne ločimo, pomeni, da nismo pripravljeni spustiti preteklosti, nismo pripravljeni na nove podvige.

Stari, neuporabni predmeti oddajajo negativno energijo. Nered pa povzroči odbijanje različnih energij po prostoru, zaradi česar se v neredu ne moremo dobro počutiti in ne moremo zadihati s polnimi pljuči.

Če vas torej nered dobesedno dela živčne, to naj ne bi bila le vaša značajska lastnost, temveč po feng šuju povsem običajen odziv na kaotično odbijanje energij. S pospravljanjem boste pridobili prostor za nove predmete in novo energijo.

Če pa bi radi z nekim obdobjem v svojem življenju prekinili, se vsekakor znebite predmetov, ki vas nanj spominjajo. Kmalu za tem se vrne tudi vaša energija in volja do druženja, službe in vsakdanjih radosti. 

Preverite: Čiščenje doma (in duše):  24 stvari, ki se jih morate znebiti ta trenutek

Katere so še pomembne zapovedi feng šuja?

Pomembno je, da na prava mesta postavljate ogledala, naj vas nikar ne "gledajo" v spalnici, naj bodo vedno čista in naj nikar ne stojijo nasproti katerih koli vrat ali drugih ogledal. Pomembno je tudi, da se v njem dobro vidi tudi najvišji družinski član. 

Zelo pomembno je za dobro delovanje tudi topla dnevna svetloba. Če delate v temnem prostoru, se ne čudite, če izgubljate voljo do dela. Vsak dan spustite v stanovanje dovolj svetlobe in poskrbite za osvetlitev prostora z različnimi svetlobami. 

Pretok energije lahko spodbudite ali oslabite tudi z barvami. Bolj agresivne barve oslabijo umirjeno energijo, zato niso primerne za v spalnico. 

Pri izbiri slik bodite previdni, naj na vas delujejo pozitivno. Izogibajte se mračnih, temnih slik, saj vas bodo obremenile. Še posebej jih ne dajajte v otroško sobo. Izbirajte pozitivne motive ali mirne slike pokrajin, te vas bodo umirile. Ne prenatrpajte prostora s spominki in slikami, saj lahko motijo energijski vpliv. 

Za dobro počutje ob prihodu v dom namestite okrogle zvončke in s pomočjo kristalov izničite negativno energijo in sevadnje računalnikov, televizorjev, prenosnih telefonov in mikrovalovnih pečic. 

V stanovanje namestite veliko rastlin, ki so vam všeč, z njimi napolnite mračne kote, izogibajte se bodičastim rastlinam. 

Energijo či lahko v stanovanje vnesete tudi s pomočjo vode v obliki akvarija ali sobnega vodnjaka, pa tudi s slikami z motivi vode. Previdno, v akvarij namestite le naravne rastline, ne umetnih. 

Ne pozabite tudi na simbole. Varnost, moč in srečo v stanovanje prinašata podkev ali detelja. Dva leva pred vhodom odganjata zle duhove, pred slabo energijo se lahko zavarujete tudi z osemkotnim ogledalom.

Zelo pomembna je tudi lega prostorov glede na smer neba, če vas zanima več o tem, se poglobite v priročnike o feng šuju.

Vir: Priročnik Feng šuj, Zdravo življenje s kitajskim naukom o harmoniji

Preberite še:

Značke: feng šuj