Preprosti rituali za lepši dan (in za dni, ko postane preveč stresno)

Preprosti rituali za lepši dan (in za dni, ko postane preveč stresno) (foto: Unsplash) Unsplash
1. 6. 2019

Rituali so lahko majhne navade, ki nam pomagajo, da svoje namere spremenimo v dejanja ter poskrbimo zase, ko življenje postane preveč stresno.

Zakaj jih izvajati:

Ker z njihovo pomočjo urimo prisotnost. Zavedanje tega, kar doživljamo v sedanjem trenutku.

Ker nas osvobodijo negativnih čustev. S pomočjo ritualov se zavemo in nato opustimo negativna čustva, ki nas bremenijo. Se sprostimo.

Ker našo pozornost umerijo na tisto, kar je zares pomembno. Stvarem dajo smisel, globlji pomen, pomagajo ozavestiti tisto, kar nas ovira, in pomagajo, da se premaknemo naprej.

Rituali, ki jih lahko izvajate za lepši dan

Ne glede na to, kdaj izvajate ritual in kakšen je ta, telesu sporočate, da ste pripravljeni na nov dan, na svežo energijo, na pozitivno …

Tudi skodelica čaja je lahko nadvse zdrav ritual, pa barvanje, raztezanje in ples – to je čas, ko um usmerite v sedanjost, ne v preteklost.

Če vas pogosto popadajo negativna čustva, ki vas utrudijo, si omislite ritual, ki vam bo pomagal, da se jih osvobodite: dihalne vaje, meditacija, telovadba, slikanje ... Ali preizkusite 3-minutni trik s prsti, s katerim boste v trenutku premagali negativna čustvena stanja.

Skrbi in frustracije je dobro tudi zapisati na list papirja, zavestno, z mislijo, da ste pripravljeni na spremembo.

Če se želite bolj povezati z ostalimi člani družine, uvedite družinski večerni ritual – vsak član družine naj našteje najlepše, najslabše, najbolj zabavne stvari, ki so se mu zgodile tisti dan.

Ritual je lahko tudi povezovanje z naravo.

Izberite si svoj ritual in mu vsak dan namenite nekaj minut.

Preberite: Kako zdravi narava

In preizkusite tudi:

5 vaj pomlajevanja, ki bi jih morali izvajati vsak dan (VIDEO) 

Značke: ritual