Različni čaji, različna priprava

8. 6. 2010
Deli

S pravilno pripravo in z rednim pitjem čaja boste svojemu telesu podarili nekaj, kar bi si vzelo sámo, če bi si le lahko.

Pravi čaj je seveda samo tisti, ki je narejen iz lističev čajnega grmička. Poznamo različne postopke obdelave čajnih listov in na koncu posameznega procesa dobimo določeno vrsto čaja – črnega, zelenega, oolong, belega, temnega ali dimljenega.

Če ste do sedaj posegali le po čajih v filter vrečkah ali tistih, ki se jih prevaža sem ter tja prek posrednikov, si dovolite nove užitke.

Vsak čaj ima svoj značaj

Vsak je poseben. Med seboj se razlikujejo po vonju, okusu in zvitosti. Nekateri zapeljejo s svojim vonjem, drugi prevzamejo s prefinjenim okusom, tretji prirastejo k srcu, ker so s tako pozornostjo zviti v različne oblike, da ob pogledu nanje preprosto ne moreš ostati ravnodušen.

Eni so zviti bolj, drugi manj. Način svaljkanja oziroma zvijanja čajnih listov vpliva na vonj in okus čaja.

V trgovini Le Palais des Thés na Starem trgu 11 v Ljubljani lahko izbirate med 250 vrstami različnih čajnih žetev s celega sveta.

Priprava

  • Pri pripravi čaja je treba upoštevati volumen poparjenih čajnih lističev. Ko suhe lističe prelijemo z vodo, se ti razvijejo in zato v čajniku zasedejo več prostora. Tega ne smemo pozabiti, še posebej, ko pripravljamo oolong čaj, saj njegovi listki zavzamejo kar enajstkrat večji volumen kot takrat, ko so še suhi in zviti.
  • Čajnih lističev, ki potrebujejo svoj prostor, da se razvijejo, nikoli ne zapiramo v mala cedila, ampak jih pustimo svobodno plavati v čajniku, da lahko razvijejo vse svoje arome.
  • Priporočljivo je skuhati manjšo količino čaja naenkrat, kajti znano je, da ima čaj, pripravljen v manjšem čajniku, boljši okus.

Prevroča voda škodi zelenim in belim čajem

  • Vsi čajni lističi niso obdelani tako, da bi jih smeli prelivati z vodo tik pod vreliščem. Prevroča voda škodi zelenim in belim čajem, saj s tem uničimo nekaj dobrega za zdravje – aminokisline – , ki so po celotnem postopku obdelave čajnih lističev v teh dveh vrstah čajev še vedno prisotne.
  • Po drugi strani pa voda s 95°C prija oolongom, ker so se pri takšni vročini njihovi zelo zviti lističi sposobni popolnoma razviti. Enako velja tudi za čas priprave.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord