Rožnata osrečuje

30. 7. 2011

Rožnata je dobila ime po vrtnici (lat. Rosa). Je dokaj mlad izraz za barvo, saj se uporablja šele nekje od 18. stoletja. Rožnata tako kot 'rožnati časi' predstavlja nekaj optimističnega in pozitivnega, po drugi strani pa tudi nekaj nerealnega in idealiziranega – ponavadi rečemo, da nekdo vse vidi v rožnati luči ali pa da gleda skozi rožnata očala.

'Think pink' – mislite pozitivno

Rožnato rdeča očala zaljubljenih vsekakor prinašajo nekaj pozitivnega, saj prijetne in lepe iluzije ljudi osrečujejo. Raziskovalci so odkrili, da je tisti, ki svojega partnerja gleda skozi rožnato rdeča očala – se pravi, da partnerja doživlja bolj pozitivnega, kot ta samega sebe in se ne meni tako zelo resno za njegove slabosti – tudi bolj zadovoljen v partner­skem odnosu.

Mogoče pa so res le geni

Morda pa so res krivi geni, da ženske in dekleta gojijo tako globoko naklonjenost do barv, kot sta rožnata in vijoličasta. Tako vsaj domnevata dve britanski znanstvenici. Ljubezen do rožnate barve naj bi bila močno zasidrana v ženskih možganih, kar je v pradavnini ljudem pomagalo pri preživetju, in sicer na ta način, da so prepoznali sveže sadeže od zelenega listja.

Ljudje so postali sčasoma pozorni tudi na barvo obraza sočloveka – rožnata tako na primer danes lahko kaže na preobrat v razpoloženju ali pa tudi zdravstvene težave.

Bodi srečna in kreativna

Čisto vseeno je, ali je privzgojeno ali pa podedovano – rožnata barva ustvarja dobro voljo in dobra volja poskrbi za kreativnost. Tudi dokaj melanholičen slikar Pablo Picasso je imel svoje rožnato obdobje. Začelo se je leta 1905 in trajalo dve leti. V tem času je upodabljal lepoto, slikal je čarodeje, vrvohodce in druge teme iz cirkuškega življenja.

Barva za pogum

Rožnata je idealna barva za sanjarjenje in meditiranje, saj nas pripravi na čutne vtise in pomaga pri sproščanju od vsakdana. Poleg tega ne deluje grozeče in nam pomaga, da sprejmemo razpoloženja drugih ljudi. Idealna je za druženje z otroki in za romantične zmenke z vašim dragim.

Sprosti se

Imate svojo sobo? Mirno jo prebarvajte na rožnato, ki kot nežna razpoloženjska barva pomirja, sprošča agresije in pomaga pri težavah s spancem. Če si upate, uporabite mešanico rožnate ter svetlo in temno vijoličaste barve.

Značke: barve rožnata

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri