Ste čustveno zdravi? To so znaki, da na prvo mesto postavljate SEBE

Ste čustveno zdravi? To so znaki, da na prvo mesto postavljate SEBE (foto: profimedia) profimedia
18. 8. 2019

Lahko odkljukate vse ali vsaj večino znakov?

  • Redno se gibate in zdravo jeste. Spoštujete svoje telo in skušate z njim ravnati kar najbolje. Seveda se prekršite in si privoščite svoje najljubše sladice ali deževen dan preživite v postelji, ampak v splošnem bi lahko rekli, da vzdržujete dobre navade.

  • Ste v stiku z vašimi čustvi. Redno premišljujete, zakaj ste se odzvali na določen način in kaj ste občutili ob določeni situaciji. Brez strahu se lotite tudi premlevanja in razčiščevanja negativnih čustev, saj ne želite, da se naberejo v vas.

  • Mar vam je za ljudi okrog vas. Ker skrbite za svoje dobro počutje, ste lahko na voljo drugim, ko potrebujejo vašo pomoč pa tudi kar tako, da jim pokažete, kako izjemni so. Cenite njihovo prisotnost in jim to date vedeti.

  • Ste prilagodljivi. Čustveno zdravi ljudje se znajo soočati tako z vsakdanjimi situacijami kot s tem, kar jim prinese življenje. Četudi vsega niso načrtovali, se nekako spopadejo z oviro in vse obrnejo v svoj prid. Lahko se pohvalite, da tudi sami skušate iz nepredvidljivih situacij izvleči čim več dobrega.

  • Bolj cenite izkušnje in doživetja kot materialne dobrine. Veliko raje kot nakupovanje imate čas, ki ga preživite s prijatelji. Raje rezervirate potovanje kot kupite nova oblačila. Nikoli ne zamudite aktivnosti, ki vključujejo vaše najbližje. Ne bojite se preizkušati nove stvari, ko se vam za to ponudi priložnost.

  • Oprostite in zakrpate poškodovane odnose. Vsi odnosi niso tako trdni, da bodo trajali celo življenje. Kljub temu si prizadevate zgladiti spore in ne zadržujete zamer. Veste, da to ni zdravo in prej ko slej povzroči škodo. Raje skušate stvari popraviti, če se le da.

  • Veste, kdaj prositi za pomoč. To je lahko strašljivo dejanje, saj se bojimo dejstva, da nečesa ne obvladamo sami. Vi s tem nimate težav, saj priznate, da so nekatere stvari večje od vaših zmožnosti in ni vam nerodno, ko potrebujete pomoč.

Preverite tudi: