Svetloba daje radost življenju

Svetloba daje radost življenju (foto: Profimedia) Profimedia
19. 4. 2009

Poslovili smo se od letnega časa, ko nas je pomanjkanje svetlobe spravljalo v slabo voljo in ko smo bili zaradi tega utrujeni.

Adijo, dnevi, ko je v nas prevladoval spalni hormon melatonin in ko smo ugodje iskali v čokoladi. Zdaj je napočilo obdobje, ko se v našem telesu ponovno v večjih količinah pretakata hormona sreče serotonin in noradrenalin. In kdo je za to najbolj zaslužen? ­ Svetloba in sonce!

Najboljši recept za 'jetlag' letnega časa

V stanovanje spustite čim več svetlobe in se vsaj eno uro sprehajajte po svežem zraku in soncu. In svetujemo vam, da vsake toliko pogledate navzgor v nebo. V nekaj tednih se bo serotonin v našem telesu povsem obnovil in pripravljeni bomo vstopiti v pomlad. Občutno boljše volje bomo in polni delovne vneme.

Svetloba za dušo

Kdor zjutraj nima časa ali volje, da bi si privoščil lep sprehod po vzhajajočem soncu, si lahko dozo svetlobe priskrbi tudi doma. To lahko storimo s posebnimi lučmi za svetlobno terapijo, ki nas napolnijo z določeno količino svetlobnih žarkov, potrebnih za boljše delovanje našega telesa. Tako terapijo so poznali že v antičnih časih. Danes je znanstveno potrjeno, da se z dovolj veliko količino svetlobe lahko bojujemo proti depresiji, motnjam spanja, nevrodermitisiu, ­luskavici.

Tuširanje z vsemi čuti

Začnite dan z barvnim tušem, ki ga omogoča posebna nastavitvena glava za tuš. Tako si lahko pričarate pravo barvno terapijo. Posebne glave, ki jih pri vsakem prhanju lahko namestite na svojo pipo, boste v tujini dobili za približno 50 evrov.

Umetno sonce

Sončenje v solariju je veliko bolj ­intenzivno kot na naravnem soncu. In seveda tudi bolj nevarno. Zato se v solarij odpravite premišljeno in ne pretiravajte. Koža šestkrat hitreje ­porjavi in potrebuje veliko dodatne nege, da se ne izsuši. Če imate kakršnekoli težave s kožo, se pred obiskom solarija raje posvetujte s ­svojim zdravnikom.

Imejte svoj sončni vzhod

Philipsova lučka Wake Up Light, da se vaš dan prične prijetno, v sožitju z ­naravo!

Tudi v Slovenijo je prišla inovativna Philipsova lučka-budilka, s katero bo vaše jutranje ­bujenje prijetnejše, lažje in bolj naravno. Lučka posnema sončni vzhod in začne postopoma svetiti pol ure pred bujenjem.

Njeni ugodni učinki so medicinsko dokazani, saj postopna osvetlitev, podobno kot sonce, sprošča hormon sreče. Moč svetlobe do 400 luksov omogoča naravno prebujanje in hkrati nudi dovolj svetlobe za večerno branje. Nastavite jo lahko tako, da vas zbudi žvrgolenje ptic oziroma drugi zvoki iz narave ali pa vaša najljubša radijska postaja.