25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Ubon thai - masaža vitalnosti

5. 7. 2010

Delovanje tajska masaža je usmerjeno globlje, kot smo vajeni pri klasični masaži. S tehnikami glajenja, raztezanja in pritiski na akupresurne točke dosežemo sprostitev zateglih mišic spodbujamo krvni obtok, lajšamo stres in spodbujamo speče mišice. Z aromatičnimi olji in toplimi zelišči pa si dodatno lahko ustvarite prijetno vzdušje, ki sprošča telo in duha.

Pred kratkim ste odprli nov masažno-terapevtski center Ubon thai v Ljubljani.

Auratai: Ker smo si s terapevtsko tajsko masažo nabrali precej delovnih in poklicnih izkušenj (imamo centre v Čatežkih toplicah in Kopru ter franšiznega v Rogaški), smo se tokrat odločili za intimnejši center. Poudarek je prav na tej majhnosti, ker se zavedamo, da niso vsi ljudje tako odprti in da marsikdaj prav zaradi gneče ostajajo doma. Zato nas radi obiskujejo tudi športniki in osebe iz javnega življenja.

Kaj pomeni UBON THAI?

Ubon je provinca na Tajskem, pomeni pa tudi rožo oz. natančneje lotus.

Kje ste se izobraževali?

Auratai: Prihajam iz tajske province Ubon v mestu Kemarat, kjer sem obiskovala osnovno šolo. Pri nas imamo prav tako kot pri vas devetletko, vendar po principu britanskega izobraževanja. Pri 19 letih sem odšla na izobraževanje v Bangkok, kjer sem obiskovala državno šolo za tradicionalno medicinsko tajsko masažo. Po končanem šolanju sem osem let delala v terapevtsko-masažnem centru v Bangkoku kot maser-terapevt. V Slovenijo sem prišla leta 2006.

Gon, vi imate tudi posebno poklicno pot terapevta.

Gon: Jaz sem v Sloveniji že sedem let in prihajam iz province Roi-Et. Po končani osnovni šoli sem odšel v tempelj Po Thong, kjer sem se učil za meniha in hkrati šolal za maserja tradicionalne tajske masaže. V templju sem ostal 15 let, nato pa sem odšel na izobraževanje v Bangkok, kjer sem prav tako kot Auratai obiskoval državno šolo za medicinsko tajsko masažo. Po šolanju me je čakala bogata poklicna izkušnja. Kot fizioterapevt sem 13 let delal v bolnišnici Saint Luis in dve leti v BNH hospital.

Kako vam gre učenje slovenščine?

Auratai: Malo se učim sama, malo mi pomaga mož Zdene. Ugotovila sem, da se bom morala vpisati v aktivni tečaj, da svoje znanje izpopolnim. Sicer pa govorim angleško in pri delu res nimam težav.

Gon: Prav tako uporabljam angleščino in si želim naučiti slovenskega jezika. Naša abeceda ima sicer 56 črk, pri vas pa jih je samo 25. Smeh.

S kakšnimi težavami prihajajo stranke k vam?

Auratai: Najpogosteje z bolečinami v ledvenem predelu, vratu in sklepih ter predvsem tisti, ki potrebujejo protistresno masažo. Ne smem pozabiti, da nas poiščejo tudi nosečnice, ki trpijo zaradi oteklih nog ter bolečin v ledvenem delu hrbtenice. V zadnjem času pa k nam prihajajo tudi otroci.

Kako masažo prenašajo nosečnice in otroci?

Auratai: Otroci postanejo izredno sproščeni, pomirjeni in pripravljeni na nove šolske izzive in doživetja. Pri nosečnicah opažamo, da težave in napetosti izzvenijo, kar posledično vodi v sproščeno nosečnost in boljše počutje bodoče mamice.

Kaj priporočate?

Gon: Za stranke, ki imajo težave s sinusi in glavoboli, priporočamo protistresno masažo obraza. Z refleksno masažo stopal se izboljša presnova in s tem posledično izguba odvečnih kilogramov. Tajska masaža na splošno dobro vpliva na počutje, vpliva na boljšo prekrvavitev telesa in boljšo presnovo.

Kdaj se na vas obračajo športniki?

Auratai: Športniki predvsem radi hodijo na refleksoterapijo h Gonu, ker ima močnejši pritisk na točke. Športniki imajo namreč več mišic in želijo predvsem vzdrževati psihofizično kondicijo.

Katera masaža je najbolj 'groba' in kdo se odloča za njo ter katera najnežnejša?

Auratai: Najbolj intenzivna masaža je tradicionalna tajska masaža. Najbolj nežna in sproščujoča pa je tradicionalna tajska masaža z aromatičnimi olji.

Kako pogosto bi bilo dobro obiskovati maserja terapevta?

Gon in Auratai: To je stvar telesa in počutja, saj ni pravila za to. Vaše telo vam samo pove, kdaj potrebuje razvajanje.

Marija Kač

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri