Vadba za krepitev telesa

29. 10. 2011

Gimnastični elementi in meditacija – to je tradicionalna kitajska medicina, ki združuje vaje in meditacijo, s katerimi spet najdemo ravnovesje v telesu.

Na Kitajskem čigung (qigong) zagotovo obstaja že štiri tisoč let. Dobesedno pomeni energijske vaje oziroma delo z življenjsko energijo. Uspešno se uporablja za krepitev notranje energije telesa, ki jo na Kitajskem imenujejo či (qi) oziroma vitalna življenjska sila.

Je celostni sistem tako imenovanih samozdravilnih vaj, ki vsebuje:

  • zdravilne drže
  • lahkotne kretnje
  • samomasažo
  • dihalne vaje in
  • meditacijo.

Je tudi podlaga za borilne veščine, kot so tai či, kung fu in preostale. Odkar obstaja, se je razvilo skoraj dva tisoč njegovih različic, a se jih je do danes ohranilo okoli 100. Od osemdesetih let prejšnjega stoletja pa je postal priljubljen v zahodnem svetu.

Tudi za otroke

Z vadbo čigunga ohranjamo mladost, dobro telesno kondicijo in psihično stabilnost. Lahko ga izvajajo tudi otroci. Z njim si krepimo mišice, sklepi so bolj prožni in notranja energija je vzpostavljena. Priporočljivo je iti na tečaj, potem pa lahko z DVD-jem vadite tudi doma in se sproščate takrat, ko imate čas, lahko tudi večkrat na dan.

Osnova

Gre za veščino, za katero so pomembni trije elementi. Ti morajo biti med seboj nujno usklajeni. Če katerega izmed omenjenih elementov med vadbo ne upoštevamo, potem ne gre več za pravi čigung. Torej, pravilen mora biti položaj telesa, dihanje mora biti popolno, praviloma s trebušno prepono. In na koncu moramo biti osredotočeni na telo, kretnje oziroma energijo či.

Vaje

Obstaja veliko različnih tipov vaj. Vaje osmih zakladov se na primer izvajajo v stoječem položaju. Sestavljajo jih lahkotne krožne kretnje blagih razteznih gibov in globokega preponskega dihanja. Lotus čigung je zvrst, ki vsebuje 11 položajev, s katerimi učinkujemo na telo in na um. Vsebuje globoko preponsko dihanje in na energijski ravni uravnoteži energiji jina in janga ter krepi pretok energije či v telesu.

Delovanje

Pri vadbi je velik poudarek na sproščanju tako telesa kot tudi uma. Napetosti v telesu namreč onemogočajo pretok energije či po telesu. Za vsako vadbo je odločilno doseči tako imenovano 'čigung stanje uma', ki ima seveda tudi zdravilne učinke. Pri nas uporabljamo izraz alfa stanje, ki je še najbolj podobno temu stanju. Znano je tudi, da naj bi čigung pomagal ljudem, ki trpijo za astmo.