Vam telo in um sporočata, da potrebujete čas zase? Preverite!

Vam telo in um sporočata, da potrebujete čas zase? Preverite! (foto: profimedia) profimedia
15. 5. 2019

Ko je vsega preveč ali pa kar tako, za razmišljanje in svoje želje, včasih potrebujemo nekaj časa samo zase. To ne pomeni, da ljubljene osebe postavljamo na stranski tir, ampak da znamo poskrbeti zase. Znate?

Vsak kdaj potrebuje čas zase, vendar se tega nekateri neznansko bojijo. Trenutke, ki bi jih preživeli sami, povezujejo z osamljenostjo, zato si jih ne privoščijo. Pa bi si jih morali. Preverite, ali imate katerega od naslednjih znakov, s katerim vam telo in um sporočata, da morate biti malce sami.

Nič vam ne vzbudi zanimanja

Včasih ste zlahka našli kaj, kar vas je zanimalo ali se vam je zdelo zabavno, radi ste širili obzorja in se prepuščali novim izzivom. Trenutno pa se zdi, da ste vse že doživeli in da v vaši okolici ni ničesar, kar bi hoteli preizkusiti. Prelagate aktivnosti in domače projekte, ki ste jih včasih z veseljem naredili.

Potrebujete osvežitev: zmenek sami s seboj. Peljite se na kraj, ki v vas vedno prebudi domišljijo in vas spodbudi k razmišljanju. Nekam, kjer boste dobili navdih ali kjer se boste spomnili, zakaj pravzaprav živite in počnete vse to. Povrnite si kreativno iskrico.

Neprestano jeste (tudi ko niste lačni)

Še posebej čustveni jedci se na pomanjkanje samote odzovejo s hrano. Pojejo vse, kar imajo pri roki, čeprav so pravkar imeli večji obrok. Vam je situacija znana? Rešite jo lahko z enim vprašanjem: kaj zares potrebujem?

Včasih potrebujete velik kozarec vode, drugič sprostitev v obliki časa zase. Preženite stres z mirnim večerom, dišečo kopeljo in knjigo - brez prigrizkov. Ko boste nekajkrat ukrepali tako, ne boste več čutili tako velike želje po hrani v stresnih situacijah, ampak po samoti.

Razburite se zaradi malenkosti

Ste že imeli dan, ko ste se pretirano razburjali zaradi nekaj minutne zamude avtobusa, oblačnega vremena, in ker ste v trgovini pozabili kupiti šampon? Zelo verjetno ste bili takrat v hujšem stresu ali preobremenjeni, saj vas običajno take stvari ne zmotijo. Ko se prihodnjič znajdete v taki situaciji, naredite hiter pregled:

1. Ali je situacija zares tako slaba, ali jo dojemam slabše zaradi preobremenjenosti?

2. So moje osnovne potrebe zadovoljene? Ali potrebujem kozarec vode, počitek, sem lačen/lačna?

3. Prosite za pomoč. Prosite nekoga, naj sproti kupi še vaš pozabljen šampon.

Lažje boste zadihali tudi, če si vzamete premor in se udeležite aktivnosti, ki jo boste počeli sami: ustvarjajte, pojdite na tek ali sprehod, naredite si velik kozarec limonade in jo pijte na terasi …

Jezite se na ljubljene (ki pogosto niso ničesar krivi)

Ko vas razjezi nedolžno vprašanje partnerja, prošnja otroka ali kaj drugega, kar naredi nekdo od vaših bližnjih, veste, da je čas za alarm. Za nekaj kratkih minut se oddaljite od vseh in izvedite svojo sprostitveno tehniko. Katero boste izbrali, ugotovite sami, saj najbolj veste, kaj vam pomaga, kadar ste napeti. Umaknite se v sobo in naredite nekaj globokih vdihov, božajte svojega hišnega ljubljenčka (saj ima to terapevtski učinek), naredite nekaj počepov … In vmes razmislite, kaj vas je zares spravilo ob živce. Kaj je glavni problem in kako ga lahko rešite? Ko razčistite ozadje, boste lažje nadaljevali z dnevom.

Najraje bi se skrili (kamorkoli)

Ste opazili, da se, kadar ste napeti, samodejno umaknete v tih prostor, tudi če le za 5 minut? Na primer v kopalnico ali v shrambo po … nič? Telo in um vam sporočata, da nujno potrebujete več časa zase.

Če lahko naštejete veliko opisanih situacij, si brž poiščite nekaj, kar boste počeli sami. Vsaj enkrat tedensko si vzemite čas za sprehod po gozdu, vaš lasten projekt, za karkoli, pri čemer vas nihče ne bo motil.

Vse zgoraj našteto kaže na očiten problem: ne skrbite zase! Vsaj ne na način, da bi znali prisluhniti lastnim potrebam in željam ter se včasih postaviti na prvo mesto. Na vas je, ali boste ukrepali in to spremenili, ali boste še naprej čas namenjali samo drugim in čakali, da izgorite.