Življenjska energija in harmonija v spalnici

30. 11. 2011

Ne glede na to, ali smo budni ali spimo, prostor in okolica delujeta na nas, prav tako tudi mi nanju. In ni vseeno, kakšen ta vpliv je. Ko spimo, smo veliko bolj ranljivi, odprti in dovzetni za vplive iz okolja.  Zato je še kako pomembno, da spalnico uredimo tako, da življenjska energija v njej steče, da je usklajena tako z naravnimi zakonitostmi kot tudi z našo življenjsko energijo.

Spalnica. Prostor, kjer preživimo velik del svojega življenja. Kjer si utrujeni od delovnega dne spočijemo in si naberemo novih moči za naslednji začetek uspešnega dneva. Prostor intimnosti, kjer lahko v miru preberemo poglavje priljubljene knjige in si dovolimo sneti vse maske ter biti to, kar smo. Prostor, kjer na najbolj pristen način lahko pokažemo ljubezen do življenjskega partnerja. Prostor miru, počitka in kakovostnega spanca.

Vse to bi spalnica morala biti, pa velikokrat ni. Spremenimo jo v garderobo, obešalnico perila, delovno sobo ... In se ne zavedamo, kako pomemben je ta prostor, saj nikjer drugje ne preživimo toliko časa. Ne zavedamo se, da – ne glede na to, ali smo budni ali spimo – prostor in okolica delujeta na nas, prav tako tudi mi nanju. In ni vseeno, kakšen ta vpliv je. Ko spimo, smo veliko bolj ranljivi, odprti in dovzetni za vplive iz okolja. Zato je še kako pomembno, da spalnico uredimo tako, da življenjska energija v njej steče, da je usklajena tako z naravnimi zakonitostmi (ki delujejo tako zunaj nas, kot tudi v prostoru) kot tudi z našo življenjsko energijo in našimi posebnostmi. Na ta način odpremo vrata zdravju, vitalnosti, ustvarjalnosti, radosti in harmoniji.

Vastu je znanje o celostnem pristopu k oblikovanju prostora, gradnji ali nakupu hiše ter ureditvi in preureditvi celotnega stanovanja ali posameznih prostorov, tudi vrta in okolice. Upošteva zakonitosti delovanja narave, ki jih enako dokazujejo tudi sodobna fizika ter naše lastnosti, posebnosti in potrebe. Govori o tem, da smo sami odgovorni za kakovost življenja in da jo lahko močno izboljšamo tudi s pravilno ureditvijo doma.

V vsakem prostoru vladajo določene naravne zakonitosti, ki – četudi jih ne poznamo – bistveno vplivajo na nas, na naše počutje, zdravje in dejavnosti, ki jih opravljamo tam. Prostor je živ in se s svojo energijo dotika naše, je v harmoniji z njo in jo podpira, lahko pa tudi ne.

Spalnica bi morala biti prostorna, morala bi dihati in biti zračna

Sama pri vsakem vastu svetovanju veliko pozornost namenim ureditvi spalnice. Tako spalnice odraslih kot tudi otrok. Spalnica bi morala biti prostorna, morala bi dihati in biti zračna. Ne priporočam postaviti v spalnico preveč težkih elementov, če pa so že, naj bodo omare pospravljene. Poskusite jih najprej pospraviti tako, da se ločite od oblek, ki so vam premajhne ali prevelike ali ki jih niste oblekli že vsaj leto dni.

Ločevanje od starega je zelo pomembno, saj le tako naredimo prostor novemu.

Če je le možno, poskusite središčni del prostora pustiti prost in odprt, saj se v tej središčni točki shranjuje energija in se od tu razpošilja po prostoru. Če imate manjšo spalnico, ko ni možnosti za prost središčni del, je zelo pomembno, da se na drugačen način označi element prostora v njem. Eden izmed načinov je, da v prostor vnesete obliko romba (morda izrisanega na tleh, na stropu ali kot obliko preproge). To so korekcijski ukrepi, s katerimi si pomagamo takrat, ko večje spremembe v stanovanju niso možne, nam pa zelo lepo pomagajo povrniti ravnovesje v prostor.

Jug - najprimernejše mesto za spalnico odraslih

Po splošnih naravnih zakonitostih je najprimernejše mesto za spalnico odraslih področje juga in jugozahoda, saj tu vlada element zemlje, ki nam pomaga zagotoviti miren in trden spanec. Če si zakonca ali mladi par želita imeti otroka ali so morda pri tem težave, bi bila zelo ugodna postavitev spalnice na vzhod, saj je to področje plodnosti, življenja, ustvarjanja.

Prav tako je vzhod tudi najprimernejša smer za otroke. Tudi če spalnica otrok ni na vzhodu, je zelo pomembno, da je vzhod tista smer v prostoru, ki je odprta, saj od tu prihajo znanje, vitalnost, energija in ustvarjalnost.

Vendar so to zgolj splošne naravne zakonitosti, ki jih je treba povezati s tem, kar ustreza posamezniku. Najprimernejše individualno mesto za spalnico (ali katerikoli drugi prostor) pa dobimo s pomočjo natalne karte oziroma slike neba v trenutku našega rojstva.

Natalna karta je čudovita slika, ki nam da vplogled v naše posebnosti, naše danosti, v nas same, take, kot resnično smo. Iz nje lahko izračunamo, katera je tista smer, ki nam individualno najbolj ustreza za spalnico in za položaj postelje v njej, ki je prav tako zelo pomemben.

Spanje z glavo proti jugu je zelo ugodno, saj je jug področje tamasa, negibnosti in prinaša globok in miren spanec. Veliko manj se priporoča spati z glavo proti severu. To se lahko razloži tako s poznavanjem naravnih zakonitosti kot tudi fizikalno.

Iz severa k nam priteka magnetna sila in z vidika našega telesa je naš severni pol zgoraj, pri glavi. Tako pride do odboja zemeljskega magnetnega polja z magnetnim poljem človeka, kar vznemirja spanec.

Prav tako je treba paziti pri spalnici na področju JV, ki je povezan z elementom ognja,in spalnici na področju SZ, ki je povezan z elementom zraka. Če je spalnica na teh smereh in ni možnosti za zamenjavo, moramo paziti, da postelja znotraj nje ni nameščena v JV ali SZ kot, saj bi to lahko povečalo element ognja na JV ali zraka na SZ.

A kaj narediti takrat, ko večjih sprememb v prostoru ni možno narediti, ko ni možno zamenjati prostorov ali spremeniti smeri postelje?

V tem primeru si pomagamo s korekcijskimi ukrepi. Z barvami, ki se jih določi individualno. Z oblikami elementov (kot smo že omenili obliko romba pri zakritem osrednjem delu prostora), s simboli, vzorci in materiali ter pravilno postavitvijo rastlin, slik in predmetov na posebne individualno izračunane točke. Ter z jantrami – ki so po mojem mnenju najmočnejše orodje za ponovno vzpostavitev ravnovesja v prostoru.

Oprema v spalnici naj bo topla, bolje lesena kot kovinska, barve pa se vedno izberejo popolnoma individualno, glede na naše posebnosti. V spalnici niso priporočljiva ogledala. Če že imate ogledala v spalnici, jih namestite na S, SV ali V stran sobe tako, da se iz postelje ne vidite v njih.

Zelo pomembno je, da v vsaki spalnici označite področje miru. To lahko narediti s skodelico vode, kakšno rožico, ali oltarčkom oziroma nečim, kar vam predstavlja mir. Urediti si to na SV ali še bolje na vašem individualno izračunanem SV – najpomembnejši točki v vsakem prostoru, ki se ji reče točka ISA – točka, od koder vi dobivate življenjsko energijo.

Naj postane spalnica vaše resnično zatočišče, kjer si z bivanjem v njej povrnete življenjsko energijo, zdravje, mir in harmonijo.


Tina Pipan
vastu in djotiš svetovalka
svetovalka bachove cvetne terapije
www.eroja.si
031 509 130
tina.pipan@eroja.si

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri