Zato bi si vsak moral vzeti čas zase

Zato bi si vsak moral vzeti čas zase (foto: profimedia) profimedia
25. 2. 2018

Kar naprej poslušamo, kako si je zaradi velikega stresa, s katerim se soočamo, potrebno vzeti čas zase. Dajemo vam še nekaj razlogov, da to tudi zares storite.

Če načrtujete čas, ki ga boste preživeli sami, lahko pričakujete pozitivne posledice.

  • Skrbite zase. S tem ko se umaknete iz hitrega vrveža in stresa, si date priložnost, da zadihate in si privoščite sproščujoče aktivnosti. Topla kopel na primer blagodejno vpliva na napete mišice, dišave sivke pa sprostijo um. Pozitiven vpliv imajo tudi nekateri čaji ali šport, pri katerem se sproščajo hormoni sreče. Skušajte izbrati stvar, ki jo boste počeli sami in za katero vam nikoli ne bo zmanjkalo časa.

  • Lahko boste razmislili o odnosih in bližnjih osebah, ki izpopolnjujejo vaše življenje. Hvaležnost je pomembna lastnost in najbolje pride v ospredje v trenutkih, ko se umaknemo na samo ter spoznamo, komu se imamo zahvaliti za vse lepe trenutke, ki so se in se še bodo zgodili. Vračajte jim tako, da si tudi vi vzamete čas za pogovor in prisluhnete njihovim problemom.

  • Imeli boste čas, da se učite o sebi. Morda se zdi čudno, saj bi sami sebe morali najbolje poznati, pa vedno ni tako. Pogosto se podcenjujemo in nikoli ne upamo zares preizkusiti, kaj vse zmoremo. Ko si boste dopustili pokazati vse svoje talente, boste nad seboj navdušeni in odkrili nekaj novega o sebi. Takrat tudi razmislite o tem, kar vas teži in ugotovite, kaj si o tem zares mislite. Brez prepričevanja drugih oseb in pričakovanja, da boste ravnali po njihovih zahtevah.

  • Dopustite, da se izrazi kreativnost in na plan pridejo dobre ideje. Ker tako hitimo, včasih spregledamo podrobnosti, ki nam nudijo odlične rešitve. Ko se umirite, se prepustite toku misli in dajete možganom čas, da obdelajo vse zbrane informacije. Problemi kar naenkrat niso tako veliki, vi pa imate veliko predlogov za služben projekt, o katerem se prej niste morali spomniti ničesar novega. Ko se morate zbrati, si vzemite čas zase.

  • Odklopite in odpočijete se od elektronskih naprav, ki obvladujejo vsak dan. Ne dovolite, da bi na vas vplivale bleščeče slike z družbenih omrežij, saj veste, da nihče ni popoln, ne glede na to, kakšen profil ima na družbenem omrežju. Pomembno je, da vsake toliko spet poiščete stik z realnostjo, saj nas med brskanjem po spletu rado zanese. Raje vzdržujte odnose s prijatelji, ki jih srečate vsak dan in ne tistimi, ki skrbijo le za veliko številko na seznamu.

  • Občutite tisto, kar ste zadrževali v sebi. Čez dan se srečamo z mnogimi situacijami, v katerih ni časa, da bi primerno izrazili svoja čustva. Jezo nad šefom morate na primer potlačiti, saj veste, da morate izpolniti njegove zahteve. Morda ste navdušeni nad svojim govorom na sestanku, vendar ne morete pred vsemi pokazati veselja, ki ga čutite ob tem. Ko ste sami, vsa ta čustva privrejo iz vas.

Preberite tudi: