ZATO introverti ne marajo decembra (in kako jim ga boste polepšali)

ZATO introverti ne marajo decembra (in kako jim ga boste polepšali) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 11. 2022

Bliža se veseli december, ki za introverte ne bo tako vesel. Veste, kaj jim predstavlja najhujšo nočno moro in kako ga želijo v resnici preživeti?

Verjetno že veste, da introverti čas najraje preživljajo sami ali v družbi redkih izbrancev, ob katerih se počutijo dobro. December pa prinaša ravno obratno: veliko družabnih dogodkov, gnečo, objeme in pozdrave ... 

Poglejmo, česa zares ne marajo in ne želijo ter kako jim lahko pričarate čudovite praznike: 

Toooooliko aktivnosti

Nimajo odpora do vseh aktivnosti, le do tistih, pri katerih morajo iti iz območja udobja in vključujejo veliko ljudi. Iz tira jih lahko vrže že vroča čokolada v nakupovalnem središču, saj se morajo prerivati v gneči, čakati v dolgi vrsti in piti vročo čokolado med glasno množico decembrskih navdušencev. 

Situacija je lahko slabša le, če srečajo kakšnega znanca in morajo spregovoriti še z njim. 

Družabni dogodki

To je precej očitna stvar, ki se je introverti nadvse bojijo: številčne in glasne zabave. In v decembru jih je običajno ogromno. Če se jih ne udeležijo, s tem tvegajo, da užalijo gostitelja ter jih razglasijo za Grincha tega decembra. Zato večino povabil sprejmejo, se smehljajo in se delajo, da uživajo, navznoter pa si želijo pobegniti domov in družiti le s peščico ljudi. 

Introvertu boste naredili veliko uslugo, če organizirate manjšo zabavo, kjer bo poznal vse povabljence. 

Veliko lahkotnih pogovorov

Introverti imajo radi globoke pogovore s sogovorniki, ki jim zaupajo in s katerimi se želijo bolje povezati. Decembra pa smo v stiku z veliko ljudmi, ki želijo le malce pokramljati mimogrede, o tistem receptu za božične piškote, novoletnem praznovanju, spominih iz srednje šole, življenju nasploh ... 

Zato introverte spreleti groza ob misli, da bi se sprehodili čez božični sejem in tam kramljali z znanci in neznanci ter prodajalci v ljubkih hiškah. 

Službena večerja in zabava

Pogosto službe organizirajo razne zabave in večerje v času božiča in introverti vedno skušajo najti opravičilo, da se je ne bi udeležili. Radi ločujejo službo in zasebno življenje in prav nič jim ni po godu, da bi se zabavali s sodelavci. Morda jih boste videli na zabavi prvo uro, ko bodo spili kakšen kozarec šampanjca, sedeli za mizo, ko pa se bodo povabljenci začeli nabirati, se bodo odtihotapili domov. 

Obsojanje

Sprejeli bodo marsikatero pravilo in se žrtvovali z udeležbo na več zabavah, na kakšen dogodek pa se vseeno ne bodo prikazali. Introverti potrebujejo polnjenje baterij v samoti, česar jim decembra vedno primanjkuje. Zato jih marsikdo obsoja, razglaša za Grincha in postavi v središče pozornosti. To je nekaj hujšega, kar se jim lahko zgodi. 

Idealen december za introverte

Če imate torej v svoji družbi introverta, mu pripravite lep in manj stresen december. Najbolj varno se bo počutil v majhni izbrani družbi, ob kakšnem dobrem filmu, domači vroči čokoladi ... Mogoče uvedete igrico skriti Božiček? In naredite mu uslugo ter mu ne zamerite, če ne pride na vašo zabavo. Saj veste, da mu vseeno veliko pomenite. Vprašajte ga, če želi namesto tega pripraviti manjšo zabavo v zavetju svojega doma.