Zdravilna moč rok

19. 3. 2014

Veliko težav se uspešno odpravi že samo z močjo dotika. Vsi vemo, da kadar se počutimo slabo, pomaga že tolažeč objem in svet je takoj malce lepši. Izučene roke terapevtov pa zmorejo še več.

Začutijo blokade, sprostijo mišice ali tkiva in ublažijo bolečine. Pacienti lahko po teh terapijah pogosto zmanjšajo količino zaužitih zdravil, včasih pa manualna terapija prepreči celo operacijo. Limfna drenaža in podobne terapije so zato pogosto sestavni del zdravljenja bolečin glave in hrbta, zdravijo pa tudi boleče nalaganje vode v telesu.

Limfna drenaža
 • Kako deluje

Terapevt pacienta obdeluje z ritmičnimi, krožnimi in črpajočimi gibi. Cilj je pospešiti odplavljanje zastane tekočine v limfnem in venskem sistemu. Ker so limfni vozliči tik pod kožo, so dotiki v nasprotju z masažo veliko nežnejši.

 • Kdaj pomaga

Kadar se limfna tekočina nabira v tkivu in ko nam začnejo otekati okončine. To se rado pojavi po operacijah (po odstranitvi tumorjev in limfnih vozlov), revmatskih obolenjih, po športnih poškodbah, oslabljenih venah in pri boleznih dihalnih poti.

 • Previdno, limfna drenaža ni primerna ...

... pri oslabljenem srcu, trombozi in med akutno infekcijo.

Dodaten namig: terapevte v svoji bližini najlažje najdete na spletu.

Kraniosakralna terapija
 • Kako deluje

Alternativna zdravilna metoda iz osteopatije, ki jo je razvil dr. William Garner Sutherland, temelji na domnevi, da med lobanjo (cranium) in križnico (sacrum) teče oziroma utripa hrbtenjačna tekočina. Terapevt zatipa nepravilnosti in s posebnimi pritiski in masažnimi tehnikami poskuša – pretežno v predelu glave – to popraviti.

 • Kdaj pomaga

Blaži številne težave, na primer glavobole, bolečine čeljusti (kraniomandibularna disfunkcija), tinitus, bolezni hrbtenice in sklepov, napetosti mišic in migrene.

 • Pomembno!

S terapevtom se najprej temeljito pogovorite, ali je metoda primerna za vas.

Masaža periost
 • Kako deluje

Pri tej obliki masaže refleksnih con terapevt draži bolečinske receptorje pokostnice (periost) z ritmičnim tapkanjem prstov. Telo tako začne izločati endorfine, ki blažijo bolečino. Dotiki poleg tega spodbudijo prekrvavitev predelov, ki se jih terapevt dotika, in tako se sprožijo tudi samozdravilne moči.

 • Kdaj pomaga

Pri bolečinah glave in hrbta, artrozi, teniškem komolcu, bolečinah v ramah in težavah s prebavo.

 • Ni primerna ...

... pri vnetjih, poškodbah, osteoporozi, tumorjih, med uživanjem zdravil za koagulacijo.

Reflektorna dihalna terapija
 • Kako deluje

Terapevt poskuša poglobiti dihanje s pomočjo reflektornih dražljajev, se pravi načrtnih zunanjih impulzov. Izmenično potekajo trdni prijemi, globoko v tkivo in lahni tresoči se dotiki.

 • Kdaj pomaga

Pri težavah z dihanjem, astmi, težavah s kostmi, napetostih, artrozi in nevroloških boleznih.

Tuina masaža
 • Kako deluje

Tradicionalna kitajska medicina ta manualni postopek uvršča med osnovne terapije za blažitev bolečin. Ime prihaja iz besede 'Tui' (pritiskati) in 'Na' (vleči).

Na osnovi sistema meridijanov in akupunkture terapevt obdeluje določene točke vzdolž energijskih kanalov (meridijan), in sicer s pomočjo drgnjenja, pritiskanja, gnetenja in trkanja. Pomaga si s konicami prstov in dlanmi ali s komolcem. Tako se sproščajo blokade v telesu.

 • Kdaj pomaga

Pri motnjah spanca in boleznih gibalnih organov (mišice, tkiva, sklepi) oziroma živčnih poti, ki se kažejo z napetostih, otrdelosti, bolečinah in preobčutljivosti.

Klasična masaža
 • Kako deluje

Maser z dotiki išče blokade in napetosti mišičevja. Te nato s pritiski obdeluje s tehnikami gnetenja in potiskanja ter jih sprošča. S trkanjem, pritiskanjem in drgnjenjem se predel bolje prekrvavi in tkivo se sprosti.

 • Kdaj pomaga

Pri napetostih mišic in revmatičnih bolečinah.