Privoščite si zdravilno slano kopel

Privoščite si zdravilno slano kopel (foto: profimedia) profimedia
15. 2. 2018

Sol nikar ne uporabljajte le pri kuhi, naj najde svoje mesto tudi v kopalnici! 

Slane kopeli uporabljamo v glavnem pri lajšanju težav s kožo, kot sta npr. luskavica in nevrodermitis, pa tudi pri revmi in težavah s sklepi, kadar ne gre za akutne pojave. Učinek ni omejen samo na kožo, sol deluje mnogo globlje, preko vegetativnega živčnega sistema vpliva na regulacijo vnetnih procesov.

  • Čas kopanja se začenja s 5 do 10 minut in ga podaljšujemo do največ 20 minut. Temperatura vode naj ne presega 38°C. Pri uporabi kopeli doma se omejite na največ dve kopeli tedensko. Po kopeli se obrišite in počivajte eno uro. Šele potem se stuširajte in koži s primerno mažo vrnite maščobo.
  • Za slane kopeli in za vse zunanje uporabe vam priporočamo himalajsko kristalno sol. V nobenem primeru ne uporabljajte soli s kemičnimi in umetnimi dodatki.
  • Za kopalno kad prostornine 120 litrov potrebujete za pripravo enoodstotne raztopine 1,2 kilograma soli. Najprej raztopite primerno količino soli za želeno koncentracijo v malo tople vode, da se sol popolnoma raztopi. Šele nato napolnite kad in pazite, da temperatura ne presega 38°C. Sol med raztapljanjem hladi vodo in raztopina bi se ohladila, če bi sol dali v polno kad.

Opozorilo: Sol v kopeli vpliva na krvni obtok in takih kopeli pri ljudeh z oslabljenim srčno-žilnim sistemom nikakor ne bi smeli izvajati brez zdravniškega nadzora.

Pozitivni učinki slane kopeli

Slane kopeli človeka sproščajo, osvežujejo, odobrovoljijo in mu dajejo novih moči. Vzpodbujajo nastajanje glukoznih kortikoidov v nadledvičnih žlezah in s tem zavirajo vnetja.

Neposreden učinek na kožo je posledica tega, da se slana voda vključi neposredno v zunanjo, roževinasto plast kože, medtem ko sladka voda zaščitni vodno maščobni sloj nabrekne in odstrani, zaradi česar iz kože izhlapi še več vode. Koža postaja suha in jo je potrebno namastiti. Slane kopeli kože ne izsušijo tako močno in so zato primerne vedno, ko je koža krhka in suha.

Slane kopeli koristijo pri artrozi, kroničnem poliartritisu, putiki, pretegnjenih mišicah, psihovegetativnem izčrpanju, težavah v meni, menstrualnih težavah, kožnih boleznih, prekrvavitvenih motnjah, nevrodermitisu, luskavici, obolenjih ven in pri oslabelem imunskem sistemu.

Stik celega telesa s slano in toplo vodo nas spominja na predporodno okolje v maternici. Ta stik povzroči spremembo razpoloženja in spodbuja telo, da aktivira svoje samozdravilne sposobnosti.

Več o zdravilnosti soli najdete tukaj.