Zdravljenje z morsko vodo

Zdravljenje z morsko vodo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
12. 6. 2015

Morje spaja prijetno s koristnim. Bivanje na morju, sprehode in plavanje priporočajo vsem, zlasti tistim, ki imajo zdravstvene težave. Še posebej je morje priporočljivo za tiste, ki so imeli kakšen zlom kosti.

Valovi masirajo telo

Občutek, da ste na letnem dopustu in vam ni treba vstajati, ko zazvoni budilka, da se lahko posvetite sami sebi in upočasnite tempo, vse to blagodejno vpliva na naše zdravje. To dejstvo nas samo po sebi spodbuja, da postanemo bolj zdravi, bolje razpoloženi in bolj okretni.

Že sam pogled na modro morje, poslušanje valov in dihanje svežega zraka, začinjenega s soljo, pomirjajo telo in duha, ga vračajo v ravnotežje in mu dajejo stabilnost. Zato ni čudno, da se po vrnitvi z dopusta počutimo kot prerojeni.

Slana voda - odlična terapija

Bivanje na morju, sprehode in plavanje priporočajo vsem, zlasti tistim, ki imajo zdravstvene težave, kot so:

  • kožne bolezni,
  • težave s srcem in pljuči,
  • mentalnimi boleznimi,
  • alergijami ter gibanjem,
  • prekrvavitvijo in krčnimi žilami.

Še posebej je morje priporočljivo za tiste, ki so imeli kakšen zlom kosti, saj se slana voda v terapevtske namene uporablja že vrsto let, zaradi lažjega gibanja v slani kot v sladki vodi. To pa še ni vse. V morski vodi so tudi dobri pogoji, da v njej uspavajo različne rastline, ki se uporabljajo kot obloge za različne poškodbe.

Poleg tega morska voda vsebuje minerale, soli, plankton in druge mikroorganizme, vsebuje pa tudi alge in morsko travo, ki imajo zdravilne učinke.

Zdravilno blato

Ko boste šli na morje, se pozanimajte, ali je kje v bližini kakšna plaža z morskim blatom. Čeprav se vam bo najprej gnusilo, premagajte strah in se vseeno namažite z blatom, ki vsebuje pravo bogastvo mineralov in drugih elementov.

Blato pomaga zlasti tistim, ki imajo kožne bolezni (akne, akceme, psoriazo), bolečine v kosteh, infekcije, vnetja in revmatski artritis.

Blagodejno morje

Morje je blagodejno tudi za tiste, ki imajo psihične težave, saj ti prav tako potrebujejo spremembo okolja, počitek, sprehode in druženje z bližnjimi kot vsi.

Zgodnji jutranji in večerni sprehodi ob morju in v borovem gozdičku blagodejno vplivajo na psihične bolnike, sol v morski vodi pa zaradi vsebnosti broma deluje pomirjajoče, slani valovi pa nežno masirajo telo.

Še nasvet

Pri vsej te zdravilnosti morja pa morate paziti, da pri previsokih temperaturah niste na soncu.

Priporočamo: