Takšen vpliv imajo zelene in sobne rastline na duševno zdravje (hoteli jih boste imeti še več!)

Takšen vpliv imajo zelene in sobne rastline na duševno zdravje (hoteli jih boste imeti še več!) (foto: Sanjski šopek promocijsko gradivo) Sanjski šopek promocijsko gradivo
28. 5. 2021 Promocijsko sporočilo

V tednu med 10. in 16. majem je potekal mednarodni teden duševnega zdravja, ki se je letos še posebej osredotočil na vpliv narave na naše počutje.

Po več kot letu preživljanja časa znotraj štirih sten stanovanja, so postali pobegi v naravo nekaj priljubljenega in vsakdanjega. Če se počutite napete, naveličane in jezne, vam bo prav narava pomagala pri sproščanju. Ker pa ne morete pobegniti v naravo vsakič, ko je svet naporen, je najbolj pametno, da naravo prinesete kar k sebi.

Metka iz Sanjskega šopka je v ta namen pripravila nekaj nasvetov, kako lahko sobne rastline vplivajo na vaše duševno zdravje. Seveda je to samo kaplja v ocean, a vseeno naj vam spodnji nasveti prinesejo vsaj kanček boljšega počutja v vašem vsakdanu.

Zelene in sobne rastline vplivajo na vaše dobro počutje

Poleg občutka varnosti in miru, ki so vam ga vaši predniki prenesli izpod krošenj
dreves, vam sobne rastline nudijo tudi številne druge pozitivne učinke. Med najbolj znanimi so čiščenje zraka, izboljšanje vlage v zraku in zbiranje prahu, ki se namesto na površinah zbira na njihovih listih. V zadnjem času pa postaja pomemben tudi njihov vpliv na duševno zdravje in dobro počutje.

Sanjski šopek promocijsko gradivo
Zelene rastline vas poživijo

Zelene rastline vas bodo poživile, poživljajoč učinek sobnih rastlin pa pripisujemo zeleni barvi, ki jo asociiramo z vitalnostjo in zdravjem. Zelene rastline tako dvigujejo nivo vaše energije in sproščujoče delujejo na vaše oči.

Sprostitev in večja produktivnost

Pri tem imajo poseben pomen fraktalni vzorci. Ti so najbolj poznani iz umetniškega sveta in optičnih iluzij, saj vam, če predolgo strmite vanje, povzročajo vrtoglavico in občutek zmede. A če se ti isti vzorci pojavijo v naravi, imajo na vas ravno nasproten učinek in blagodejno vplivajo na sprostitev.

Ob pogledu na vzročaste liste vam povzročijo tako imenovani »alfa odgovor, zaradi katerega dosežete sproščeno, a hkrati budno stanje. Ta pojav je za vas posebej koristen v stresnih trenutkih, ko morate ostati zbrani in produktivni. Zato je vaša delovna miza idealen prostor za rastline z vzorčastimi listi.

Sanjski šopek promocijsko gradivo
Sobne rastline vas prizemljijo

Sobne rastline imajo prav posebno moč: zaradi njih se počutite bolj prisotne v
trenutku in dnevu. »Žive rastline« so tiste, ki se čez dan veliko premikajo in tiste,
ki hitro rastejo. S takšnimi rastlinami dobite občutek, da vas obdaja življenje, kar
spodbudi razmišljanje o vas samih.

Med takšne rastline, ki vam bodo pomagale pri občutku prisotnosti spadajo rastline s cirkadianim ritmom. To so tiste, ki se premikajo s premikanjem sonca. Sobne rastline, ki zjutraj s soncem odprejo svoje liste in jih z luno zaprejo pa naj bi blagodejno vplivale na vaš spanec.

Druge iz te vrste so hitro rastoče rastline. Rastline, ki rastejo hitro, plezajo po
policah in stenah ter se pri tem hitro spreminjajo in v vas vzbujajo občutek, da ste del narave, vam dajejo občutek, da ste prisotni v trenutku in tako lažje pozabite na skrbi.

Sanjski šopek promocijsko gradivo
Ob skrbi za sobne rastline bolje skrbite zase

Raziskave kažejo, da osebe, ki skrbijo za sobno rastlino, tudi bolje skrbijo zase. Skrb za rastline naj bi namreč spodbujala aktivnost v sivi možganovini, kjer se tvorijo čustva, sprejemajo odločitve in se izvaja samonadzor. Tako vas nega in skrb za sobno rastlino nezavedno pripeljeta do tega, da to skrb preslikate nase. Posledično bolje poskrbite za primerno prehrano, nego in dobro počutje.

Zadovoljna rastlina – samozavesten skrbnik

Vsak med vami, ki ima doma kakšno sobno rastlino pozna tisti čudoviti občutek, ko vaša zelena prijateljica razvije nov list, požene novo vejico ali zacveti. Uspeh pri uspevanju rastline, za katero skrbite vas navda s samozavestjo, občutkom nadzora, moči in ponosa. Ti majhni uspehi so tisti, ki vam dajo občutek, da lahko vsak dan dosežete cilje in premagate ovire. Posebej velik učinek na vašo samozavest pa imajo tiste rastline, ki cvetijo in obrodijo plodove. Le zares zadovoljna rastlina se bo želela razmnoževati, kar je bistvo cvetenja in plodov in prav vi ste bili tisti, ki ste ji omogočili to zadovoljno življenje.

Naj ob koncu poudarimo še, da imajo sobne rastline številne pozitivne učinke na duševno zdravje posameznika, vendar same še zdaleč niso dovolj. So odličen
pripomoček in dodatek, a moramo poudariti, da ne bodo rešile vseh vaših težav. Če ste v stiski, vsekakor poiščite strokovno pomoč. Če poznate koga, ki je v stiski pa mu prisluhnite in mu verjemite.