Katere drsalke se splača kupiti?

Katere drsalke se splača kupiti? (foto: Hervis) Hervis
27. 12. 2021 Promocijsko sporočilo

Juhu, zima je tu in z njo tudi eden najbolj priljubljenih športov na svetu: drsanje! V Sloveniji je že zelo veliko umetnih drsališč, bolj pogumni pa se lahko odpravite tudi na jezero. Ob tem pa seveda potrebujete kakovostne drsalke.

 

Katere torej izbrati in kako drsanje narediti varno, udobno in zabavno?

Zakaj je drsanje prava dejavnost za vas?

Danes imamo na voljo nešteto športov: zimskih, poletnih, notranjih, individualnih, skupinskih … Zakaj bi torej v izobilju vseh dejavnosti izbrali ravno drsanje? Za začetek naj povemo, da drsanje na ledu odlično učinkuje na zdravje. Pripomore k zdravju srca in ožilja, izboljša pa tudi gibljivost, hitrost in koordinacijo. Pri drsanju deluje celo telo, zato ob tem okrepite in razgibate prav vse dele svojega telesa.

Pozimi smo ljudje povprečno manj dejavni, zato je odločilno, da poiščemo zabavne zimske športe in tako ostanemo v gibanju. Drsanje je odlična izbira, saj so drsališča na voljo že praktično povsod, poleg drsalk pa za začetek ne potrebujemo nobene dodatne opreme.

Kako drsalke vplivajo na drsanje?

Pri drsanju so najpomembnejše ravno kakovostne drsalke, saj poskrbijo za:

• dober oprijem na ledu,
• udobno premikanje,
• stabilnost stopala in posledično tudi
• varno gibanje.

S kakovostno obutvijo se lahko po ledu premikate nemoteno, pravilno, varno in hitro. Veliko vlogo ima opora, ki jo obutev nudi, pa tudi rezilo, ki omogoča drsenje po ledu.

ALT: Dobre drsalke so odločilne za udobno drsanje.

Čeprav je pri nas na večini umetnih drsališč na voljo izposoja drsalk, je priporočljivo, da imate svoje. Tako imate obutev, ki se vam 100-odstotno prilega, je varna, prilagojena vašim potrebam in specifično nudi oporo prav vašemu telesu. Kakovostne drsalke imate lahko več let, zato je naložba vanje res najmanjša v primerjavi z zabavo, udobjem in varnostjo, ki vam jih bodo prinesle.

Otroške drsalke

Še posebno pomembno je, da za svoje najmlajše izberemo dobre drsalke, ki bodo omogočale udobne in varne prve trenutke na ledu. Pomembno je, da čevelj dobro stabilizira stopalo in se preprosto zapenja.

Ker pa vemo, kako hitro otrokom raste noga, je priporočljivo vzeti drsalke z nastavljivo velikostjo. Pozorni pa bodite tudi na materiale; noga mora v drsalkah dihati, obenem pa se ne sme preznojiti.

Videz ni odločilen, a kot starši vemo, da bo otrok veliko raje drsal, če mu bodo drsalke všeč. Pomembno je torej, da med kakovostnimi drsalkami otroku ponudite izbiro in ga povabite, da drsalke izbere z vami.

Drsalke za odrasle

Drsanje je primerno za vso družino, zato poskrbite, da priskrbite ustrezne drsalke tudi zase!

Če se s športom šele spoznavate, lahko za začetek obujete kar drsalke za hokej na ledu. Slednje so za razliko od tistih za umetnostno drsanje nižje (sežejo malo nad gleženj) ter narejene iz posebnih materialov, ki so izredno odporni in ščitijo nogo pred udarci. Rezilo je krajše in rahlo ukrivljeno, zaradi česar je drsanje nekoliko manj precizno, a za začetnike preprostejše. Drsalke za hokej so bolj vsestranske, prilagodljive in omogočajo udobno drsanje, zaradi česar so priljubljene tudi med rekreativnimi drsalci – še posebno med začetniki, ki se gibanja na ledu šele učijo.

Hervis
Moške drsalke so stabilne in čvrste.

Drsalke za umetnostno drsanje so torej natančnejše in prilagojene za izvajanje piruet, skokov in drugih bolj zapletenih korakov na ledu. Čevelj je višji, rezilo pa je na sprednjem delu nazobčano in s tem omogoča izvajanje različnih elementov.

Poznamo še drsalke za hitrostno drsanje. Gre za zvrst, pri kateri dosežemo hitrost tudi do 50 km/h. V tem primeru je čevelj precej nizek, rezila pa so zelo dolga – celo daljša od čevlja, kar omogoča doseganje velikih hitrosti. S takimi drsalkami pa je težje ostro zavijati, zaradi hitro pridobljene hitrosti pa so prav tako primerne samo za že izkušene.

Sploh moške drsalke so navadno tiste, ki so najprej namenjene hokeju, ženske drsalke pa so običajno mišljene kot drsalke za umetnostno drsanje, čeprav lahko seveda obujemo tiste, ki nam najbolj ustrezajo!

Vabljeni, da si v Hervisovi spletni trgovini ogledate celotno ponudbo drsalk za odrasle in tudi za otroke. Če ste v dvomih, katere bi bile najprimernejše za vas, obiščite eno od naših poslovalnic in naši strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali ter pomagali pri izbiri.