Zakaj nekateri neprestano zamujajo? (in kako to odpraviti)

Zakaj nekateri neprestano zamujajo? (in kako to odpraviti) (foto: profimedia) profimedia
12. 1. 2020

So za zamujanje krive navade, (ne)sreča, ali kaj tretjega? Morda se soočate s katero od teh težav, ki vam onemogoča, da bi bili točni.

30 minutna intenzivna vadba vam je všeč ravno zato, ker prihranite čas, a za vas običajno traja samo  25 ali 20 minut, ker zamujate. Sodelavka je naveličana kriti za vas, ko zjutraj mimo pisarne stopi šef in vas še ni na delovnem mestu. Tudi prijatelji so vam na zelo uvideven način že povedali, da so siti čakanja … 

Zakaj torej nekateri neprestano zamujajo? 

  • Imajo “razmetan” koledar

Koledar, takšen ali drugačen, ima veliko vlogo pri točnosti. Vsak dan lahko preverite, kaj natanko vas čaka in kdaj ter takoj predvidite, koliko časa boste potrebovali. Ni pomembno, ali imate raje koledar na mizi ali nalepljenega na vratih in vanj vpisujete dogodke, ali pa tistega na pametnem telefonu, ki mu lahko dodate še opomnik, ki vam pove, kdaj se morate odpraviti od doma. 

Samo imeti koledar pa še ne pomeni, da boste tudi točni. Če dovolite, da vaše dneve pretežno ustvarjajo drugi, ki določajo svoje ure, pa naj vam ustrezajo ali ne, zagotovo ne boste morali uskladiti časa. Sami sebi postavite pravilo, da morate najprej potrditi ali predlagati nov termin. Sami vodite svoj koledar ter si med enim in drugim opravkom dovolite “dihati”. 

  • Ne znajo reči ne

Druga vrsta zamudnikov so tisti, ki ne morejo reči ne, ker se bojijo, da bi izpadli nesramni. Svoje aktivnosti v splošnem načrtujejo dobro in si pustijo dovolj časa, da uspejo priti od ene do druge, vendar se jim urnik podre, ko sprejmejo dodatno delo v službi, nepričakovano pomagajo prijatelju …

Posledica tovrstne prijaznosti ni le v zamujanju, ampak kmalu tudi v izgorelosti. Če vas muči ta problem, morate najprej pri sebi razčistiti, kaj postavljate na prvo mesto. Vaše zdravje bi vsekakor moralo biti pri vrhu. S tem ko boste koga tu in tam zavrnili, si ne boste nakopali sovražnikov. Ko vseeno želite pomagati, pa lahko rečete tudi: “Danes ne morem, lahko pa se dogovoriva za vikend.” Tako boste potolažili tudi vašo vest. 

  • Ne dajo si dovolj časa za pot

Njihovi nameni o točnosti so dobri, vendar nikoli ne znajo prav dobro preceniti, koliko časa bodo potrebovali od doma do končne destinacije. Niso prav dobri v ocenjevanju, koliko vožnje je do določene točke in (skoraj) vedno pozabijo vračunati tudi možne zastoje ali gost promet (npr. ob uri, ko se vsi odpravljajo iz službe). 

Dober pripomoček za takšne težave so aplikacije, v katerih lahko nastavite čas prihoda. Opomnik nato pove, kdaj se morate odpraviti od doma, da boste na cilju v ob želenem času. Če ste se našli v omenjeni težavi, v aplikacijah vedno čas nastavite vsaj 10 minut pred dogovorjeno uro. 

  • Zapletejo se v aktivnosti, ki nimajo točnega konca

Na njihovem urniku so pogosti dogodki, pri katerih je konec le okvirno določen in se radi zavlečejo. Posledično zamujajo na naslednjo stvar in še na tisto potem … 

Da bi se temu izognili, se začnite dogovarjati za točno uro pričetka in konca aktivnosti. Povejte, da vas čakajo tudi drugi opravki in določite zadnjo uro, ob kateri se morate odpraviti. To dolgujete tudi sebi, saj se zaradi omenjenega zagotovo občasno porušijo tudi vaši načrti v prostem času. Ne odrekajte se stvarem, ki vas osrečujejo (in pri tem še stalno zamujate), le zato ker nekateri ne znajo točno postaviti ure.