Zakaj vas štirinožni prijatelji naredijo srečnejše?

Zakaj vas štirinožni prijatelji naredijo srečnejše? (foto: Profimedia) Profimedia
29. 8. 2017

Če imate hišnega ljubljenčka, ste verjetno opazili, da vas sprosti po napornem dnevu in spravi v dobro voljo. Preverite, zakaj vas psi naredijo srečnejše in bolj zdrave osebe.

Psi so veliko več kot vlažen smrček in prikupne oči, saj:

Popravijo razpoloženje

Ko vas napade žalost, pustite sladoled in druge prigrizke ob strani ter se raje posvetite svojemu psu. Mnoge raziskave so pokazale, da razvajanje štirinožnega prijatelja izboljša razpoloženje. To se zgodi, ko se dvignejo ravni serotonina. Dovolj je že nekaj minut, zato vstanite s kavča in pojdite na sprehod, ki bo obema dobro del.

Izostrijo občutke navezanosti

Toplina, ki jo začutite v srcu ob pogledu na kosmato kepico, ni naključje. Podkrepili so jo tudi znanstveniki s študijo, objavljeno v Hormones and Behavior, kjer so se osredotočili na dolžino pogleda, ki si ga delita lastnik in pes. Ugotovili so, da so udeleženci, ki so dalj časa strmeli v oči kosmatinca proizvedli več oksitocina kot tisti, ki so si izmenjali krajši pogled. Oksitocin skrbi za dobro razpoloženje in se sprošča tudi, kadar imamo v naročju dojenčka.

Zmanjšajo tveganje za srčne bolezni

Zaradi fizične aktivnosti, ki jo dobite v paketu z novim najboljšim prijateljem, imajo lastniki psov manj možnosti za bolezni srca. Torej ni vse le v crkljanju in preganjanju dolgčasa, domača žival lahko zares vpliva na vaše zdravje.

Skrbijo za fizično pripravljenost

Če za ljubljenčka skrbite primerno, torej ga redno vozite na sprehode, ki trajajo več kot 10 minut, ste verjetno v boljši kondiciji kot tisti, ki hodijo na sprehode s prijatelji in drugimi ljudmi. Imate tudi večje možnosti, da dosežete zastavljene športne cilje, kar je dobra motivacija za nadaljnje aktivnosti.

Zmanjšajo in preprečujejo stres

Ukvarjanje s psičkom je lahko v nekaterih primerih celo bolj sproščujoče kot druženje s partnerjem. Živali za razliko od ljudi ne obsojajo, zato se ob njih počutimo bolj mirno kot ob prijateljih in drugih bližnjih osebah, čeprav vemo, da nam stojijo ob strani.

Zaradi njih ste bolj družabni

Če se sprehajate po pasjih parkih in sprehajalnih poteh, kamor tudi drugi lastniki vodijo svoje pse, jih verjetno vsaj pozdravite, ko se psi začnejo ovohavati in igrati. Pogosto sledi pogovor o pasmah in včasih celo vabilo na skupne sprehode. Morda nekje tam srečate tudi sorodno dušo, zato izkoristite situacijo. V vsakem primeru pa je družabnost dobrodošla na vseh področjih življenja.

Preberite tudi: