Nutricionist opozarja: "Do zamaščenih jeter ne pride zaradi mastne hrane: to je velika zmota, v katero verjame veliko ljudi"

5. 3. 2025
Deli
Nutricionist opozarja: "Do zamaščenih jeter ne pride zaradi mastne hrane: to je velika zmota, v katero verjame veliko ljudi" (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjak razkriva, zakaj v resnici pride do zamaščenih jeter.

Predrag Nenadić, eden najbolj znanih nutricionistov na Balkanu, je za portal espresso.co.rs razkril, zakaj v resnici pride do zamaščenih jeter in povišanega holesterola.

Zagotovo vas zanima tudi:

Glavni vzroki zamaščenih jeter

"Do zamaščenih jeter ne pride zaradi mastne hrane: to je velika zmota, v katero verjame veliko ljudi. Glavni krivec je presežek sladkorja. Jetra odvečno količino sladkorjev pretvarjajo v maščobo," pojasnjuje Predrag Nenadić.

Ob tem dodaja, da iz svoje prehrane pogosto izključujemo maščobe, ker se bojimo povišanega holesterola, to pa lahko nato vodi v nealkoholno zamaščenost jeter.

"Narava ni ustvarila holesterola zato, da bi škodil človeku. Potreben je za sintezo hormonov in izgradnjo celičnih membran. Težava nastane, ko v telesu prevladuje t. i. slab holesterol (LDL), ki ima nizko gostoto," opozarja. Ob tem dodaja, da k povišanju "slabega" holesterola ne pripomorejo mastna živila, temveč ultra procesirana živila in živila, ki vsebujejo veliko sladkorja.

15 let je dopustovala v hotelih brez plačila. Kakšen trik je uporabila?

"Holin, snov, ki jo najdemo v slanini, jajcih in mesu, skrbi za pravilno razporeditev holesterola v telesu. Če ga ni dovolj, se holesterol ne razgradi pravilno in namesto tega ostane v jetrih ter vodi do kopičenja maščobe." 

Za zdravje so lahko izredno ogrožujoče visoke vrednosti trigliceridov, ki pogosto niso povezane s uživanjem svinjine, ampak s prekomernim vnosom sladkorjev. "Ljudje, ki imajo povišane trigliceride, pogosto ne jedo mastne hrane, temveč uživajo preveč kruha, pekovskih izdelkov in rafiniranih ogljikovih hidratov – to je glavna težava," poudarja strokovnjak.

Nenadić zato svetuje, da se izogibate rafiniranim sladkorjem in predelanim ogljikovim hidratom, če želite znižati holesterol in trigliceride.

Seveda to ne pomeni, da so mastna živila povsem varna in zdrava ter da jih lahko uživamo v neomejenih količinah. A živila, kot so denimo jajca, predstavljajo odličen vir pomembnih hranil in prav nobenega razloga ni, da bi jih morali povsem izključiti iz prehrane - razen v primeru zdravstvenih težav.

Če imate zamaščena jetra ali povišan holesterol, se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo predpisal ustrezno zdravljenje glede na vaše individualno stanje. Izogibajte pa se popolnemu izločanju celotnih skupin živil, saj si s tem lahko še bolj škodite.

Koliko korakov bi morali narediti, da "pokurite" en krof?