Zaplet na najbolj ekstremni dirki po Aljaski: kam je ušel haski Leon?

Zaplet na najbolj ekstremni dirki po Aljaski: kam je ušel haski Leon? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 6. 2022

Na Aljaski vsako leto poteka ekstremna dirka pasjih vpreg Iditarod, na kateri se je letos izgubil Leon - kuža pasme sibirski haski. 

Že tradicionalno na Aljaski vsako leto poteka dirka Iditarod v ekstremnih pogojih, na kateri morajo ekipe z vprežnimi psi premagati kar 1800 kilometrov. Trasa je speljana po divjini Aljaske in velja za najtežjo dirko s pasjimi vpregami na svetu.

Tokratni zmagovalec Američan Brent Sass z 11 psi je ciljno črto prečkal po 8 dneh 14 urah in 38 minutah. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alaska Iditarod Tours (@alaska_iditarod_tours)

Izgubil pa se je triletni haski Leon, ki je izginil 13. marca iz mesteca Ruby na reki Yukon, ki je bilo ena od etapnih točk na dolgi preizkušnji. Za informacije o pogrešanem psu je bila razpisana nagrada, več tednov pa so ga neuspešno iskali tudi z letali.

Potem ko se je za njim izgubila vsaka sled, se je Leon ponovno pojavil šele konec maja po treh mesecih od izginotja. Prebivalci v oddaljeni vasi McGrath, več kot 200 kilometrov od Rubyja, so psa opazili in ga k sebi zvabili s hrano. 4. junija so ga uspeli ujeti, v ponedeljek pa se je z njim končno srečal tudi njegov lastnik Sebastien Dos Santos Borges, ki je prišel iz Francije. 

 "Leon je z mano," je zapisal na Facebooku in dodal, da je to čudovita zgodba o prijateljstvu in ljubezni. Zgodba ima tako srečen konec. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alaska Iditarod Tours (@alaska_iditarod_tours)