Zato bi morali kozarec surovega riža postaviti v omaro – ste že kdaj naredili to?

Zato bi morali kozarec surovega riža postaviti v omaro – ste že kdaj naredili to? (foto: Profimedia) Profimedia
29. 8. 2022

Riž ni le okusno živilo, ki je hitro in enostavno za pripravo, je tudi lepotilno sredstvo in zdaj vemo, da bo prišel prav tudi v omari z oblačili. Preverite zakaj!

Riž lahko reši marsikatero težavo. Pametni telefon denimo, ki ga je ujela vlaga. Trik je pravzaprav star že desetletja. Uporabljali so ga fotografi, ki so obiskali tropske lokacije in z rižem pred vlago zaščitili opremo – fotoaparate in filme. 

In voda, v kateri ste oprali riž – tudi ta je čudežno »zdravilo«, in sicer za kožo in lase. 

Zakaj pa bi morali kozarec riža postaviti v omaro?

Profimedia
Kozarec surovega riža naj bi bilo odlično sredstvo proti neprijetnemu vonju oz. vlagi. 

Pogosto je dovolj že eno rahlo vlažno oblačilo, da pusti tisti prepoznaven zatohel vonj v omari. Še raje pa se to zgodi, če omar nimate navade zračiti redno.

V boju proti tem vonjavam in seveda vlagi naj bi uspešno deloval prav surov riž. Riž je higroskopen: ko je suh izpostavljen zraku z visoko relativno vlažnostjo, bodo riževa zrna vlago iz zraka absorbirala. 

Zato se lahko uporablja za absorbiranje vlage, denimo v manjših prostorih ali zaprtih škatlah. Ne bo pa verjetno idealna rešitev za večje prostore, saj bi v tem primeru potrebovali ogromne količine riža. 

Vendar pa! Ko je riž moker in izpostavljen zraku z nizko vlažnostjo, bodo zrna vodo sprostila v zrak. 

Zato je treba zrna redno menjati. 

Boste preizkusili? 

Namig: riž lahko v omaro postavite v vrečicah iz blaga, kar bo veliko priročnejše in manj nevarnosti, da se vam bo razsul med oblačili. 

PREVERITE ŠE: Zato vode, v kateri ste oprali ali kuhali riž, ne zlivajte v odtok!