ZATO bi si morali deliti posteljo s hišnim ljubljenčkom!

ZATO bi si morali deliti posteljo s hišnim ljubljenčkom! (foto: Profimedia) Profimedia
23. 7. 2022

Preverite, kateri so pozitivni učinki spanja s hišnim ljubljenčkom!

Deljenje postelje s hišnim ljubljenčkom postaja vse bolj redna praksa v razvitem svetu. Ena od ameriških raziskav je pokazala, da kar 43 % ameriških psov ter 49 % ameriških mačk spi na posteljah svojih lastnikov.

Spanje s hišnimi ljubljenčki ima lahko tudi določene prednosti. Preverite, katere.

Prednosti spanja s hišnimi ljubljenčki

Večina raziskav na temo skupnega spanja s hišnimi ljubljenčki se je osredotočila na pse. A številni lastniki pričajo tudi o blagodejnih učinkih spanja z mačkami.

Stroka ugotavlja, da spanje s hišnimi ljubljenčki za začetek ublaži osamljenost. Hišni ljubljenčki povečajo občutek varnosti ter sproščenosti. Nekaterim ljudem pasja toplota, srčni utrip ter zaščitniška narava pomagajo, da se ob spanju počutijo bolj varno in udobno.

Tudi ljudje, ki imajo posttravmatsko stresno motnjo (PTSM) lahko rešitev najdejo v spanju s hišnim ljubljenčkov. Ljudje z omenjeno motnjo imajo velikokrat težave z nespečnostjo in/ali nočnimi morami, hišni ljubljenček pa jim lahko pomaga, da se pomirijo in počutijo varno.

Nekateri službeni psi so celo posebej usposobljeni, da pomagajo ljudem z PTSM pri soočanju z nočnimi morami. Ko začutijo stisko, povezano z nočnimi morami, človeka prebudijo. Raziskava med veterani s PTSM je pokazala, da so službeni psi pomagali v 57 % primerih.

Kako spanje z ljubljenčkom narediti varno?

Seveda pa morate poskrbeti, da je spanje s hišnim ljubljenčkom čim bolj varno. Ob tem si pomagajte z naslednjimi triki:

  • Vzpostavite red: psa naučite, da lahko pride na posteljo samo takrat, ko mu to dovoljujete. Ko je na postelji, naj ostane na vrhu prevlek; s tem preprečite, da bi potencialna umazanija ali dlaka prišla v posteljo. Prav tako pa s tem preprečite, da bi se žival počutila ujeto ali se prestrašila.
  • Hišni ljubljenček naj bo čist: pred spanjem poskrbite, da je hišni ljubljenček čist, prav tako pa poskrbite za ustrezno zaščito pred zajedavci.
  • Poskrbite za ustrezno vzgojo: nekateri psi postanejo agresivni in zaščitniški do postelje. To preprečite tako, da poskrbite za ustrezno vzgojo in ne tolerirate nobenega agresivnega vedenja. Pri tem vam bo v največjo pomoč strokovnjak.

Pri odločitvi, ali hišni ljubljenček sme v posteljo, pa je najpomembnejše vaše počutje. Opazujte, kako spite takrat, ko imate ob sebi hišnega ljubljenčka ter tudi, ali je vaši živali v postelji prijetno ali neprijetno. Najboljšo odločitev boste sprejeli tako, da upoštevate tako svoje želje in potrebe, kakor tudi potrebe vašega ljubljenčka.