ZATO se v resnici potite med spanjem!

ZATO se v resnici potite med spanjem! (foto: Profimedia) Profimedia
25. 10. 2022

Se tudi vi potite med spanjem? Preverite, zakaj je temu tako in kdaj je čas za obisk zdravnika.

Običajno je, da se ponoči potite, če spite v pretoplem prostoru. Vendar do potenja lahko pride tudi iz drugih zdravstvenih razlogov. 

Okužba

V kolikor se kar naenkrat neutemeljeno potite, je lahko vzrok okužba. Lahko gre za nenevarno okužbo, lahko pa gre za resnejša stanja, kot so HIV ali tuberkuloza. V kolikor sumite na okužbo, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo ustrezno pomagal.

Hipertiroidizem

Stanje, ko vaša ščitnica pretirano deluje, lahko povzroča tudi prekomerno potenje. Drugi simptomi hipertioridizma so še nepojasnjeno hujšanje, povišan srčni utrip, občutek šibkosti, nespečnost ter pogostejše odvajanje blata.

Anksiozna motnja

Potite se lahko tudi zato, ker ste ponoči tesnobni. Opazujte svoje počutje tudi čez dan in si, v primeru suma na kakršne koli težave, poiščite ustrezno pomoč.

Menopavza

Ženske, pri katerih nastopi menopavza, pogosto poročajo o prekomernem potenju - tudi ponoči. V kolikor so simptomi menopavze ekstremni, lahko pomaga hormonska terapija, o kateri pa se posvetujte s strokovnjakom.

V kolikor prekomeno potenje spremljajo tudi druge nenadne in nepojasnjene težave, se posvetujte z zdravnikom, ki vas bo napotil na ustrezne preiskave.

Tukaj pa je še nekaj nasvetov, kako lahko ublažite prekomerno potenje:

  • Oblecite si pižamo iz naravnih materialov;
  • Bodite oblečeni v svetle barve;
  • Tudi posteljnina naj je iz naravnih materialov;
  • Poskrbite za kakovostno vzmetnico ter vzglavnik;
  • Skrbite za redno zračenje spalnice;
  • Izogibajte se kajenju ter uživanju drog in alkohola;
  • Izogibajte se uživanju kofeina.

Potenje med spanjem pogosto ni življenjsko nevarno, vseeno pa je dobro, da ste na to pozorni in da si ustrezno pomagate.