Zato so sobne rastline nujen dodatek k vsakemu domu

Zato so sobne rastline nujen dodatek k vsakemu domu (foto: profimedia) profimedia
23. 7. 2019

Ne le za prijetnejši izgled prostora, ampak tudi ker bodo imele na vas odličen vpliv. 

Koliko rastlin imate doma? Jih lahko preštejete na prste ene roke ali te zavzemajo večji del vaših prostorov? Dajemo nekaj odličnih razlogov, zakaj bi morali imeti vsaj eno rastlino, ki vam bo poplačala vso skrb in čas, ki ji ga posvetite. 

Poskrbijo za mentalno zdravje

Če menite, da se v prostoru z rastlinami tudi miselno počutite bolje, to ni le občutek - zelenje lahko resnično spodbudi mentalno zdravje. To so ugotovili v študiji leta 2010, ko so rehabilitacijski center opremili z veliko rastlinami. Nekateri pacienti so imeli dostop do njih, drugi so se zadrževali v prostorih brez rož in dreves. Po 4 tednih se je izkazalo, da so pacienti, ki so bili v stiku z rastlinami, napredovali bolje kot tisti, ki jih niso imeli. 

Sami boste verjetno opazili, da lažje razmišljate in sprostite možgane, morda dobite boljše ideje in ste produktivnejši. 

Dobra vibracija doma

Z nakupom rastlin ne boste v dom prinesli le življenja in barve, ampak tudi nekatere druge pozitivne učinke. Rastline spremenijo okolje in ga naredijo prijetnejšega, ko poskrbijo za primerno vlažnost zraka, ublažijo hrup iz okolice, uravnavajo temperaturo s tem, ko prekrijejo sončne dele prostora, zakrijejo dele stanovanja, ki vam niso najbolj všeč in pritegnejo pogled tja, kamor želite. 

Zato preden nakupite goro pohištva in dodatkov, ki bodo polepšali vaš dom, pomislite na rastline. Kako bi jih lahko dodali v vsak prostor? 

Pomagajo pregnati stres

Ko presajate lončnice, škropite liste in zalivate rože, imate odlično priložnost, da se osredotočite na sedanji trenutek in vsaj za hip pozabite na skrbi, ki vas preganjajo tisti dan. Zadovoljstvo bo še večje, ko bodo rastline z vašo pozornostjo in skrbjo postajale vedno lepše ter prinašale vedno več koristi. 

Če ste v vrtnarjenju novi, se pred nakupom rož posvetujte s prodajalci, ki so o tem običajno dobro seznanjeni. Kupite rastlino, ki ne bo preveč zahtevna in ji bo ustrezala vaša sončna okenska polica. Če kljub temu roža sčasoma oveni, si tega ne jemljite k srcu. Priskrbite novo in se učite iz svojih napak. Ugotovite, kaj ste počeli narobe in se potrudite, da vam tokrat uspe. Zagotavljamo vam, da boste kmalu postali navdušeni nad novim hobijem. 

Z njimi bolje in hitreje okrevate

Na to morda niste pomislili, vendar rastline pomagajo celiti in zdraviti, ko zbolite. Ko se obdate z rastlinami, ustvarite nekakšno naravno okolje, v katerem se počutite varno. S tem se strinjajo tudi raziskovalci, ki so v študiji ugotovili, da so pacienti v sobah z rožami potrebovali manj protibolečinskih zdravil, imeli nižji pritisk in bili manj utrujeni od operacije kot tisti, ki v sobi niso imeli zelenja. Kot veste, so nekatere rastline namenjene prav zdravljenju: aloe vera na primer blaži sončne opekline in druge infekcije kože. 

Preverite tudi: