Zdrav način življenja in zdravo delovno okolje morata biti tesno povezana

Zdrav način življenja in zdravo delovno okolje morata biti tesno povezana (foto: Vitalno podjetje zasebni arhiv) Vitalno podjetje zasebni arhiv
31. 1. 2019 Promocijsko sporočilo

Ljudje veliko časa preživimo na delovnem mestu. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje človek v 40 letih delovne dobe v službi preživi vsaj četrtino svojega življenja oziroma več kot 8600 dni. Delovno mesto je torej vsekakor kraj, kjer je treba spodbujati zdrav način življenja.

"Kdor vsak dan ne posveti nekaj časa svojemu zdravju, mora vsak dan žrtvovati veliko časa za bolezen." (Sebastian Kneipp)

Ljudje se vse bolj zavedamo, kako pomembno je, da skrbimo za svoje zdravje. Zato vse več prostega časa porabimo za športne aktivnosti, skrbimo za zdravo prehrano in vsesplošno dobro počutje.

Zato ker preživimo vsaj eno tretjino dneva v službi je zelo pomembno, da delamo v zdravem delovnem okolju. Če nas v službi začne boleti hrbet, se bodo bolečine nadaljevale tudi v popoldanskem času, ko skušamo preživeti kvaliteten prosti čas. Težko je ločiti poslovno in zasebno življenje, saj se predvsem na področju zdravja področji nerazdružljivo prepletata.

Zato je zelo pomembno, da se tako zaposleni kot tudi vodje podjetja zavedajo, kako pomembno je zdravo delovno mesto in izvajajo določene ukrepe za boljše počutje svojih zaposlenih.

Zakaj podjetje potrebuje dobre načrt promocije zdravja na delovnem mestu (PZD)

Promocijo zdravja na delovnem mestu opredeljujemo kot skupna prizadevanja delodajalcev, delavcev in družbe za izboljšanje zdravja in dobrega počutja na delovnem mestu. Delodajalec jo mora načrtovati. In sicer v obliki aktivnosti in ukrepov, ki jih izvaja izključno z namenom ohranjanja in krepitve telesnega in društvenega zdravja svojih delavcev.

zajtrk

Dobro izdelan načrt promocije zdravja na delovnem mestu ima lahko številne koristi. Tako za (zasebno) življenje delavcev kot tudi za organizacijo oziroma podjetje nasploh. Na Inštitutu za nacionalno zdravje izpostavljajo naslednje:

 • manjši stroški, povezani z boleznimi in poškodbami ter bolniško odsotnostjo,

 • boljše telesno in duševno zdravje ter počutje zaposlenih,

 • preventiva mišično-skeletnih zapletov,

 • boljše obvladovanje stresa na delovnem mestu,

 • večja motivacija zaposlenih za delo,

 • manjša fluktuacija delovne sile,

 • več inovacij,

 • povečana učinkovitost in produktivnost zaposlenih,

 • večja kvaliteta produktov in storitev,

 • večji ugled podjetja,

 • večje zadovoljstvo zaposlenih in strank.
Prehrana na delovnem mestu je izjemno pomembna za zdravje

Težav s prehranjevanjem na delovnem mestu je toliko, kolikor je različnih delovnih okolij in možnosti, ki jih glede tega ponujajo. Nekateri delodajalci razumejo, da dandanes, ko nekateri preživimo na delovnem mestu bistveno več kot 8 ur, stari koncept malice marsikomu ne ustreza več in zato poskrbijo za to, da lahko vsak svoje prehranjevalne navade prilagodi tudi delovnemu mestu, in sicer s čajnimi kuhinjami, hladilniki, mikrovalovkami…

Vodje podjetja lahko na področju prehrane naredijo veliko, tako se lotijo tako z majhnimi prijemi kot se lotijo celotne prenove menijev oziroma menjave prehranskih ponudnikov.

Nekateri koraki podjetja ne stanejo veliko, a zaposlenim povedo, da podjetju ni vseeno zanje. Lahko organizirajo zdrave, skupne petkove zajtrke ali malice, ki na eni strani predstavljajo zdrav obrok na drugi strani pa druženje in povezovanje med zaposlenimi. Po podjetju lahko zaposlenim pripravijo sklede s sadjem ali pa sestavine za smutije.

Na drugi strani pa lahko podjetje zaposlenim omogoči posvetovanje z dietetikom, ki posameznikom lahko svetuje kako se prehranjevati tako doma kot v službi. Dietetičarka Katja Simić bo na dogodku Zdrav zajtrk predstavila nekatere prijeme, kako vnesti košček zdrave prehrane v vsakdan. Katja sodeluje tudi s podjetji, saj zaposlenim pomaga izdelati primeren prehranski plan.

Zdrav zajtrk za zdravo in uspešno podjetje

Vabljeni na Zdrav zajtrk podjetniki, kadrovniki, obrtniki, menedžerji, vodstveni kadri javnega in zasebnega sektorja, ki pripravljate ali se zanimate za promocijo zdravja na delovnem mestu.

zajtrk

Več o dogodku najdete tu: Zdrav zajtrk