Zimski solsticij: Danes je najkrajši dan in najdaljša noč!

Zimski solsticij: Danes je najkrajši dan in najdaljša noč! (foto: pexels) pexels
21. 12. 2020

Najkrajši dan in najdaljša noč. Zimski solsticij je dan v letu, ko se sonce pojavi nizko na nebu in nam podarja najmanj svetlobe. Ta prelomen dan je za naše prednike veljal kot edino pravo in naravno novo leto. 

V letošnjem letu se bo zimski solsticij zgodil 21. decembra 2020 ob
11:02 uri. 

Keltski praznik na dan solsticija se imenuje Yule oz. Jul, kar pomeni v norveškem jeziku krog oz. kolo. Keltski predniki so verjeli, da se mistično kolo življenja takrat za trenutek ustavi, saj se en cikel konča, nov cikel Sonca pa se prične. Pomembno je tudi razumeti, da ta praznik ne predstavlja novega začetka v linearnem smislu, pač pa prerojevanje oz. novo rojstvo v krogotoku življenja. 

To je bil pomemben dogodek v življenju naših prednikov, ki so častili Sonce, brez katerega ni življenja. Tudi subtilne energije na Zemlji se spreminjajo in vplivajo na vse nas, zavedno ali nezavedno, na ta dan pa so še posebej močne. Če razumemo tok energij, se lahko tudi harmonično pomikamo z njimi.

Staro mora umreti, da se lahko rodi novo 

Solsticij je trenutek, ko se je potrebno ustaviti, pogledati nazaj na preteklo obdobje ter hkrati pogledati naprej v nov čas, ko se vrača moč in svetloba. Na večer zimskega solsticija se povežemo s svojo notranjo modrostjo. Narava se v času zime umiri in mi z njo. Ko so dnevi kratki, temni in Sonce izgublja svojo moč, se širimo v svoje notranje svetove. Zemeljska energija se v tem času krepi. To je čas znanja, intuicije in notranjih vpogledov, čas za raziskovanje in razumevanje misterijev življenja. Globoko znanje nezavednega se prebuja in prinaša potrebne duhovne uvide, da dojamemo, kar je potrebno. Staro leto umira in skozi zavestno refleksijo in opuščanjem starega lahko pripravimo pot za novo rojstvo.

Domovi so bili takrat okrašeni z zimzelenim rastlinjem: božje drevce, bršljan, omela, tisa… Vse te rastline in drevesa imajo posebne duhovne pomene vezane na cikle neskončnosti življenja. Cerkev je sicer poskušala ustaviti nekatere stare navade in noše iz zimzelenega rastilnja, a so se ponekod kljub temu obdržale. Ostale navade na ta dan vključujejo še: ogenj oz. kurjenje kresov, vence, ki simbolizirajo krog leta, pa gostije, obdarovanja, plese, maske, ljudske igre, okrašena drevesa in sveče. Vsa ta dejanja imajo globlji namen, da se počasti vrnitev boga Sonca ter prihod nove kreativne in aktivne sile življenja.

Rituali, ki si jih lahko privoščite na ta dan:

1. Zbudite se še pred sončnim vzhodom. Pojdite na posebno (višje) mesto in glejte sončni vzhod. Zaželite si nekaj, imejte v mislih svoje vizije za nov cikel.

2.  Okrasite svoj dom z zimzelenimi dekoracijami.

3. Očistite sebe in svoje okolje, da naredite prostor za novo. Lahko uporabite kadilo žajblja, s katerim očistite svojo auro in prostor. Počistite tudi nepotrebno kramo v hiši.

5. Bodite v miru, prisluhnite tišini zime. Meditirajte.

6. Ugasnite luči in prižgite svečke ter si z vsako svečko zaželite nekaj, kar naj se uresniči v novem ciklu. 

7. Lahko tudi zakurite ogenj ali opazujete ogenj v kaminu (ali pa plamen sveče). Razmišljajte o tem, kaj morate spremeniti pri sebi, kaj odpustiti in kaj naj ogenj očisti. Vrzite v ogenj, kar nočete prenešati v novo leto. Lahko v mislih ali pa napišete na papir, ki ga vržete v ogenj. Naj ogenj razgradi, kar vam ne služi več.

8. Berite ali pripovedujte stare zgodbe o povezovanju z naravo in mističnim svetom, pripovedke in legende. 

9.  Odpravite se na nočni pohod z baklami v naravo. 

10. Blagoslovite hrano in pijačo, bodite hvaležni za obilje.

11. Plešite. Če imate dovolj družbe, plešite v krogu in se držite za roke.

12. Bodite osredotočeni na dajanje, naj bo vaše srce odprto in polno hvaležnosti za vse, kar imate v življenju.

To je odličen čas, da posejemo semena oz. ideje, ki se lahko zmanifestirajo, ko se Sonce vrne. Novim priložnostim in obilju pa se najlažje odpremo s hvaležnostjo.

Preberite več na Sensa.si