Zmote o introvertih, ki jim še vedno verjamemo

Zmote o introvertih, ki jim še vedno verjamemo (foto: profimedia) profimedia
2. 8. 2019

Marsikdaj pozabimo ali pa ne poznamo lastnosti introvertov, zato se jim ne znamo približati. Da bi jih bolje razumeli, je tu nekaj resnic o njih. 

Introverti so sramežljivi

Sramežljivost pomeni občutek nelagodnosti, ko je oseba obdana z drugimi ljudmi. Ne počuti se udobno in ne more se sprostiti, najraje bi odšla na manj obljuden kraj. 

Introvert je po drugi strani nekdo, ki je raje osredotočen na svoj svet, v katerem izraža čustva in mnenja, kot na zunanjost. Sramežljivost torej ni enako introvertiranosti in tudi ne gresta z roko v roki. Sramežljivi so lahko tudi ekstraverti in zagotovo ima vsak zgodbo o tem, da se je na določenem dogodku, polnem ljudi, počutil neprijetno in ni želel biti v središču pozornosti. 

Introverti so nedružabni

Spet moramo oba pojma pogledati od blizu. Nedružaben je nekdo, ki se izogiba družabnim dogodkom in interakcijam z ljudmi. Najraje je v samoti ali v družbi redkih oseb, ki jim zaupa. Tudi večer s prijatelji bo verjetno odklonil. 

Introverti se z ljudmi razumejo povsem normalno in se tudi udeležujejo prireditev ter ostalih družabnih aktivnosti, vendar v manjši meri kot ekstraverti. Medtem ko slednji ne bodo zamudili ničesar, si introverti radi privoščijo miren večer s knjigo ali filmom v svoji družbi, ali spijejo jutranjo kavo v priljubljeni kavarni v tišini. 

Introverti so slabi voditelji

Tako po logiki bi rekli, da bo boljši voditelj nekdo, ki rad in v večji meri komunicira z ljudmi, se udeležuje prireditev in je popularen pri množici ljudi. Vse te lastnosti tudi voditeljem pridejo prav, a to še ne pomeni, da introverti ne morejo biti dobri na takih delovnih mestih. Tudi introverti znajo dobro komunicirati, če se to od njih pričakuje in zahteva. Prav tako se odlično izkažejo na vodilnih položajih, vendar tega ne omenjajo na prireditvah ali družbenih omrežjih. Ker svojega življenja ne želijo izpostavljati, o njih veste manj in zato morda napačno sklepate. 

Introverti se ne povežejo z ljudmi kot ekstraverti

To je odvisno od tega, v kakšnem kontekstu govorimo. Če gre za število povezav, ki jih eni in drugi sklenejo z ljudmi, so v tem zagotovo boljši ekstraverti. Kadar gre za globino in tesno povezanost, pa je žogica na strani introvertov. Njim je pomembno, da se z osebo dobro povežejo, jo razumejo in spoznajo do potankosti. Ker v vsak odnos vložijo veliko časa in truda, jih spletejo manj, a ti ostanejo dlje časa. 

 Preverite tudi: