Če treniraš do odpovedi, boš odpovedal!

Če treniraš do odpovedi, boš odpovedal! (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 8. 2013

Med rekreativnimi športniki pogosto slišim, da je trening, kjer se nisi izčrpal, naredil nekaj več kot prejšnjikrat in se dobro prepotil, stran vržen trening. Čeprav je na prvi pogled mogoče res videti tako, predlagam, da si pogledamo, zakaj to ne drži.

Vemo, da je čas regeneracije po težjem treningu daljši kot bi bil sicer. Zaradi tega lahko trpi pogostost naše vadbe in/ali kvaliteta naslednjega treninga.

Menim, da so to dejstva, ki se jih moramo zavedati in na katera ne smemo pozabiti, da med treningom ne pride do odpovedi. Saj veste, naučimo se tistega, kar vadimo.

Zakaj bi torej trenirali do odpovedi?

Trenirajte, da vam uspe! Jasno je, da se je treba čim bolj približati svojim mejam, če si želimo napredka. Vendar je najti pravo mero intenzivnost  vse prej kot lahko. Tudi zato se teorija in praksa treninga ne skladata povsem.

Kakorkoli, vadba naj bo postopna in vaše telo bo kmalu zmoglo marsikaj, a moramo se zavedati, da se to ne bo zgodilo čez noč.

Žal je cilj začetnikov in trenerjev z manj izkušnjami velikokrat ravno trening do izčrpanosti. Zdi se, da tudi vadba, kot je npr. CrossFit, ne loči vadbe od tekmovanja.

Vadba naj bi bila priprava na tekmovanje, in ne samo tekmovanje.

Včasih trenirajo tako, kot da je vadba pomembna tekma, kjer gre za čast ter velike nagrade. Svoj način zagovarjajo s trditvijo, da če na treningu ne dosežeš maksimalnega števila možnih ponovitev, ti to ne bo zagotovilo napredka. Toda če se poškodujemo danes, kako bo videti naš trening jutri?

Kljub vsemu to ne pomeni, da se je treba izogibati težkim treningom, vseeno pa so bolj kot ti pomembni pametno izpeljani treningi.

Kot priporočilo lahko upoštevate, da naredite čim več kvalitetnih ponovitev, medtem ko ste kar se da spočiti. Iskanje optimalnega razmerja bo verjetno težko, vendar boste z rednim treningom lažje našli pravi občutek.

Dalibor Todorović, prof. šp. vzgoje