Česa se morate držati, ko poleti opravljate vadbo?

Česa se morate držati, ko poleti opravljate vadbo? (foto: profimedia) profimedia
8. 7. 2018

Poletna vadba je posebna, ker jo izvajamo v vročini, tudi če se temu želimo izogniti. temperature so tudi zvečer višje, kot čez leto, zato je priporočljivo upoštevati nekaj nasvetov, da pogoji ne bodo škodili pripravljenosti ali zdravju.

Hidriajte se!

Najbolj predvidljiv in najpomembnejši nasvet vročega poletja: hidracija. Potrebujete več tekočine kot v drugih letnih časih, in to upoštevajte pred, med in po vadbi. V primeru vrtoglavice ali slabega počutja si omislite še elektrolite (ki preprečijo tudi krče), predvsem pa poskrbite, da boste med celotno vadbo pri roki imeli dovolj vode. Kratki odmori za hidracijo naj bodo pogostejši, če začutite vrtoglavico pa takoj prenehajte z gibanjem in se umaknite v senco.

Bodite prilagodljivi

Kadar trenirate na prostem, upoštevajte, da vedno ne boste morali izvesti vadbe zaradi previsokih temperatur ali jo boste morali prestaviti v notranje hladnejše prostore. Kadar občutite glavobol, vrtoglavico ali druge simptome, ki odražajo reakcijo telesa na vročino, se ustavite in ohladite. Vadbe naredite manj intenzivne, saj v poletnem času napor predstavlja že vroč dan.

Zaščitite kožo

Za začetek se ne gibajte v zelo visokih temperaturah, amak trening prestavite na zgodnja jutra ali pozne večere, ko je malace hladneje. Ne pozabite, da vas tudi takrat lahko opeče sonce, zato redno uporabljajte sončno kremo in pokrivalo. Vadbo izvajajte v senci.

Prilagodite oblačila

Če telovadite na prostem, izberite ohlapna oblačila iz hitrosušečih materialov. V takih majicah in hlačah ne boste prepoteni že takoj, ko stopite iz hiše, ohlapne stvari pa se ne bodo lepile na vas. Poleg tega omenjeni materiali zadržijo nekaj neprijetnega vonja, ki se pri navadnih oblačilih pojavi prej.

Preverite vadbe v vodi

Zakaj ne bi izkoristili poletnih dni tudi za aktivnosti v vodi? Plavajte, preizkusite supanje, surfanje in druge športne, prav tako preverite, ali je v vaši okolici vodena vadba v bazenu. Tudi to je lahko učinkovita vadba za poudarjanje mišic, poleg tega vam ne bo vroče.