Ta 4 vprašanja si morate NUJNO zastaviti, preden se odločite za aktivnejše življenje

Ta 4 vprašanja si morate NUJNO zastaviti, preden se odločite za aktivnejše življenje (foto: Profimedia) Profimedia
17. 7. 2022

Ko bi le lahko pritisnili na stikalo, ki bi življenjski slog iz lenobnega pretvorilo v aktivnega ...

... A to žal ne gre. Še preden se odločite, da boste od sedaj naprej bolj aktivni, premislite o naslednjem. 

Sem pripravljen/a spremeniti dnevni urnik?

Več vadbe bo to namreč zahtevalo. Vedno se najde čas za to, kar želimo početi, vprašanje je le, če boste dovolj predani svoji odločitvi. 

Prelistajte rokovnik za nekaj tednov nazaj in razmislite, kdaj bi si lahko vzeli čas za gibanje - to je lahko vodena vadba s trenerjem ali sprehod, izlet, aktivna igra z otroki ... Ko boste naredili prostor, boste že na dobri poti do svojega cilja. 

Bom prilagodil/a prehrano?

S pretežno nezdravo hrano bi namreč teptali to, kar boste dosegli z vadbo. Kakršenkoli je vaš cilj, vas bo mastna, zelo sladka ali slana in hitra hrana zavirala pri tem. 

Gibanje in zdrava prehrana gresta z roko v roki, zato se vprašajte, ali ste pripravljeni več kuhati doma, napolniti krožnik z veliko zelenjave, pojesti več sadja, pripravljati zdrave različice sladic ... In se seveda čemu tudi odpovedati. 

Vsega tega ne storite naenkrat, ampak začnite z majhnimi koraki in se lotite nove navade šele, ko dobro utrdite prejšnjo. 

Kaj me zanima?

Bolj verjetno boste redno aktivni, če vas bo vadba veselila. Tako to ne bo neprijetno opravilo, ampak nekaj, kar vam povrne energijo in dvigne razpoloženje. 

Zelo pomembno je torej, na kakšen način boste proizvajali hormone sreče (ki se sproščajo ob gibanju), zato preizkusite čim več aktivnosti. Če vam joga ni všeč, je pač ne obiskujte, četudi je popularna na Instagramu in jo izvajajo vsi vaši prijatelji. Tu morate poslušati samo sebe. 

Ne pričakujte pa, da bo vadba lahka. Vedno se boste morali potruditi in stisniti zobe pri zadnjih ponovitvah, ker samo tako lahko napredujete. 

Kakšni so moji cilji? 

Brez tega odgovora ne morete začeti, saj boste brez pravega namena hitro opustili vadbo. 

Razlog za gibanje ni samo izguba teže, to je lahko tudi stranski učinek, ki ga boste z redno vadbo zagotovo deležni. Če si zadate zmanjšanje kilogramov, si morate nujno zadati tudi druge cilje, kot so npr. postati bolj gibljiv, imeti dovolj kondicije za igro z otroki, biti dovolj pripravljen za obisk določene gore poleti ... 

Cilji naj ne mejijo samo na oblikovanje telesa (kar vas bo seveda zelo motiviralo), ampak tudi na notranje počutje in izboljšanje kvalitete življenja.