POZOR: če proteinski prašek uživate TAKO, zelo ogrožate svoje zdravje!

POZOR: če proteinski prašek uživate TAKO, zelo ogrožate svoje zdravje! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 2. 2023

Na TikToku se je pred časom pojavil nov način uživanja proteinskega praška, kar je pripeljalo celo do smrti in tudi do drugih resnejših težav. 

Ste reden uporabnik proteinskih praškov? S tem ni nič narobe, dokler veste, kaj natanko vsebujejo in kakšen odmerek je pravi za vas. Pojavile so se težave pri uživanju praškov, saj določen način lahko precej ogrozi zdravje. Ali prašek tudi vi jemljete tako?

Ja, spet je v ospredju TikTok ...

Pred časom ste morda zasledili enega od mnogih trendov na TikToku, kjer uporabniki brez tekočine uživajo proteinske praške. Kljub temu da se pri tem lahko dušijo ali po pomoti vdihnejo prašek skozi nos, nekateri prisegajo na to metodo, saj naj bi bil naval energije precej večji, kot če bi prašek spili s tekočino. 

Zakaj ljudje to počnejo?

Ni enotne teorije, zakaj bi nekdo "na suho" pojedel proteinski prašek, a lahko se strinjamo s spodnjimi razlogi: 

  • Za všečke, odobravanje sledilcev, ker želijo biti drugačni na družbenih omrežjih. Tisti, ki TikTok uporabljajo le za spremljanje posnetkov drugih, pa verjetno ravno zato - ker so pri vplivnežih videli ta trend. 

  • Za hiter dvig energije. Uporabniki TikToka so prepričani, da naj bi s takšnim vnašanjem praška dobili energijo takoj, medtem ko morajo pri mešanju z vodo nekaj časa čakati. Zato prašek pogosto vzamejo tik pred odhodom v telovadnico. 

  • Nekateri so v videih rekli, da jim je tako lažje uživati proteinski prašek. Pa je res lažje spraviti po grlu prašek kot tekočino?

Kakšne so posledice na zdravje? 

Teh je kar nekaj in vključujejo tudi poškodovanje pljuč na daljši rok. Neko dekle je doživelo srčni napad ravno zaradi jemanja praška brez tekočine. V TikTok videu preverite, kako naj bi to izgledalo, čeprav ženska pri tem spije tudi nekaj požirkov vode. 

@rozalinekatherine dry scoop update: love it and i love this preworkout 🤪 #fittok #gymtok #preworkoutvibes ♬ original sound - Schmool, Crew & You

Prehitro zaužijete preveč kofeina. V večini proteinskih praškov je kofein in čeprav je zastrupitev z njim redka, se je morate paziti, kadar izvajate takšen nevaren trend. Prekomerna količina kofeina zelo obremeni srce, kar je verjetno prispevalo tudi k srčnemu infarktu tiste uporabnice TikToka, ki je preizkusila trend. 

Prašek lahko po pomoti vdihnete, medtem ko ga nesete k ustom. Na daljši rok se to lahko razvije v aspiracijsko pljučnico - mikrobi prispejo direktno v pljuča, ker ste prašek vdihnili, namesto da bi šel po požiralniku. Prav to se je zgodilo ljudem, ki so leta in leta vdihovali moko (npr. peki). 

Lahko se zadušite. Prašek se lahko zlepi v veliko kepo, ki se zatakne v vašem grlu. TikTokerji so to običajno počeli, ko so bili sami v avtu na parkirišču pred telovadnico. Kdo bi jim v tem primeru lahko pomagal?

Vsekakor ne svetujemo, da se poslužujete tega nevarnega trenda. Glede uživanja proteinov se posvetujte z zdravnikom in vašim trenerjem.