Kateri tip smučarja ste? (In kaj morate vedeti)

Kateri tip smučarja ste? (In kaj morate vedeti) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 1. 2019

Smučarski tip opisuje način vašega smučanja. Gre za zapleteno kombinacijo spretnosti, priljubljenega terena in še posebej agresije. Zakaj je to pravzaprav pomembno?

Klasifikacija smučarskih tipov se uporablja za ugotavljanje pravilne trdote odpenjanja vezi - prodajalec v trgovini oz. tehnik vam glede na to, kateri smučarski tip ste, prilagodi vezi.

Večina smučarjev spada v eno izmed treh kategorij, obstaja pa tudi nekaj izjem.

Ugotovite, kateri tip smučarja ste

Tip 1:

Tip 1 so večinoma smučarji začetniki. Ni pa nujno.

V to skupino spadajo smučarji, ki najraje smučajo po gladkih pobočjih z zmernim naklonom, kjer ni veliko ovir in grbin. Niso ljubitelji hitrosti - raje imajo zmerno hitrost in ne smučajo agresivno.

Kot smučar začetnik morate imeti tudi nižjo nastavitev vezi, da se bodo te v primeru nesreče v nizki hitrosti zagotovo odpele. To pa ne velja samo za začetnike – tudi če ste izkušen smučar, lahko še vedno spadate v tip 1, ker ste previdni in nikoli ne smučate hitro.

Tip 2:

To so smučarji, ki smučajo na različnih vrstah terena in z različnimi hitrostmi. Lahko presmučate célo goro, na urejenih smučičiščih smučate hitro, izven urejenih smučišč pa počasi. Lahko ste izkušen smučar, a smučate z otroki, morda pa ste eden izmed tistih, ki smučajo samo ob vikendih, in to z zmerno hitrostjo.

Smučarji tipa 2 morajo imeti povprečno nastavitev vezi, da se smuči ne bodo odpele niti pretežko niti prelahko.

Tip 3:

Tip 3 so v povprečju boljši oziroma izkušeni smučarji, lahko pa ste tudi povprečen smučar, ki smuča kot norec. To je tip, ki ponavadi (a ne vedno) smuča agresivno. Radi ves čas smučajo hitro, pa naj gre za zmeren ali strm teren. Če spadate med smučarje tipa 3, ne boste nikoli smučali počasi, temveč boste povsod brzeli po strminah.

Kot smučar tipa 3 potrebujete višje nastavitve, da se vam smuči med smuko ne bodo oodpele, ker se v tem primeru lahko zaletite in poškodujete.

Posebni primeri

Včasih se zgodi, da smučarjev ne moremo uvrstiti med nobenega izmed omenjenih treh tipov.

Tip 4 so denimo tudi hitri, a manj agresivni kot tip 3, zato ne potrebujejo tako visoke nastavitve in gre za eno navzgor (+1 = nižja nastavitev), kot je priporočeno za tip 3. Tip 5 so smučarji, ki potrebujejo višjo nastavitev na prstih kot na petah ali obratno (če ima na obrazu očitne brazgotine - Superman izkušnja - zagotovo na peti). Tip 12 pa je tisti smučar, ki pride na smučišče z ženo in je on tisti, ki natančno ve, kaj ona potrebuje.

Na kratko:

Tip -1 je torej posameznik, ki potrebuje celo nižje nastavitve kot smučar tipa 1, posameznik tipa 3+ pa je smučar, ki potrebuje višje nastavitve kot smučar tipa 3. V zadnjem primeru gre lahko za nekoga, ki smuča po izjemno strmem in razgibanem terenu, kjer si ne more privoščiti, da bi se mu smuči odpele, razen ko je to zares nujno.

Kako torej ugotovite, kakšno nastavitev potrebujete?

Vaše vezi mora nastavljati samo certificiran tehnik, ki mora pridobiti vašo

  • višino,
  • težo,
  • starost,
  • dolžino čevlja (oziroma smučarskega čevlja) in
  • ugotoviti, kateri tip smučarja ste, da lahko izračuna vaš DIN.

Vi pa morate poskrbeti, da mu boste dali pravilne podatke, ker bo le tako lahko ustrezno opravil svoje delo in poskrbel za vašo varnost. Ko bo zbral vse podatke, si bo pomagal z DIN tabelo, da bo ustrezno nastavil vezi na vaših smučeh.

Kaj to pomeni?

Če spadate med smučarje tipa 2, je vaš DIN natanko takšen, kot piše na tabeli. Če spadate med tipa 1 oziroma 3, pa se DIN na tabeli premakne za eno mesto navzgor oziroma navzdol.

Če imate 50 let ali več, se DIN prav tako pomakne za eno mesto navzgor (nižja nastavitev), enako velja za 9-letnika ali mlajše.

Kako je videti lestvica, lahko preverite na povezavi DIN kalkulator

Tudi ob nakupu smuči je dobro vedeti, kateri tip smučarja ste.

Smučarji tipa 1 ponavadi ne potrebujejo trdih smuči. Morda boste morali uporabljati tudi krajše smuči, ker se glede na standardne velikosti nahajate nekje vmes, vendar še spadate med smučarje tipa 1. Isto velja za smučarje tipa 3, ki se glede na velikost nahajajo nekje vmes; ti bodo morali izbrati malce daljše smuči.

Izbira smuči bo lažja, če boste smuči testirali

1. februarja bo na Krvavcu potekalo brezplačno testiranje Elanovih smuči. Na voljo bo tudi svetovanje in pomoč pri izbiri.

Vabljeni tudi k prijavi na Elanov smučarski dan. Med prijavljenimi bomo izbrali 10 smučarjev, ki bodo v družbi inštruktorjev in drugih smučarskih navdušencev preživeli nepozaben dan, hkrati pa se potegujete še za super nagrade - med drugim bomo podelili smuči Elan amphibio 14!

Podrobnosti na povezavi Elanov smučarski dan