Sledimo stopinjam naših staršev: Otroka bom naučil smučati!

Sledimo stopinjam naših staršev: Otroka bom naučil smučati! (foto: profimedia) profimedia
30. 1. 2019

Zagotovo vas na zgodnja smučarska leta vežejo lepi spomini, zato ste v aktivnost vključili tudi svoje otroke. Kaj bi morali vedeti, ko se otroci učijo smučanja?

Naj bo zabavno

Zakaj smučate? Verjetno zato, ker vas aktivnost sprošča, razbremeni in ker se vam zdi vsaj malce zabavno. Tako mora biti tudi za otroka - naj to ne bo nekaj obveznega, saj boste hitro dobili negativen odziv. Če mu boste prvič predstavili smučarsko opremo, dovolite, da se nekaj časa le sprehaja v smučarskih čevljih in smučeh. Ko se navadi občutka, začnite z učnimi urami.

Dogajanje popestrite z zastavicami ali stožci, ki bodo označevali progo in predstavljali malce večji izziv. Presenečeni boste, kaj vse otroci zmorejo. Če imate možnost, pa je najbolje, da otroka vpišete v smučarsko šolo ali na individualne ure s smučarskim trenerjem. Ta bo vedel, kako vse skupaj popestriti in ustvariti prijetno izkušnjo.

Strah ne sme biti ovira

Otroci so običajno pogumnejši od odraslih, saj ne predvidevajo, kaj vse bi lahko šlo narobe in kako nevaren je določen šport v resnici. Nič ni narobe s tem, da vas skrbi za njihovo varnost, vendar jih ne prestrašite do te mere, da se jim bo smučanje zamerilo.

Sprijaznite se, da bodo na začetku zagotovo večkrat padli. Zato poskrbite za varnost, toliko kot je v vaši moči:

  • naj jih smučanja uči trener
  • začnite na položnih površinah, kjer padec ne bo tako boleč
  • poskrbite za ustrezno opremo (čelada!)
  • sprostite se, saj otroci vedo, kdaj ste napeti
  • spodbujajte jih
Poslušajte otrokove želje

Odločili ste se, da se otrok letos preizkusi v zimskih športih. Seveda ste imeli v mislih smučanje, a on je izrazil željo po deskanju ali teku na smučeh. Kaj storiti? Če imate možnost nakupiti ustrezno opremo, prisluhnite otrokovim željam. Tudi če nihče v družini ne deska, lahko najdete dobre učitelje, ki ga bodo naučili vsega potrebnega. V prvi vrsti naj bo želja, da bi se otrok z vami na belih strminah zabaval in imel lepo. Če bo lahko sam izbral šport, bo verjetno bolj navdušen, kot če bi se  moral učiti nečesa drugega, kar določite vi.

Poznajte otrokove meje

Približno veste, kdaj je otrok preveč utrujen za določene aktivnosti, kdaj ima slab dan in kdaj je skrajni čas, da za nekaj trenutkov odneha in kasneje poskusi znova.

Vse to starševsko znanje boste potrebovali na smučišču. Smučanje je naporno že za odraslega človeka, otrok pa se utrudi še prej. Še posebej, če je to nekaj novega, bo zahtevalo veliko njegove pozornosti in energije, zato ne pričakujte, da boste že prvič lahko smučali nekaj ur skupaj. Naredite premor, kadar vas otrok zato prosi, igrajte se na snegu, ker je zabavno in domov odidite prej, če je otrok preutrujen, da bi nadaljeval z učenjem.

Vsak otrok je drugačen

To ste že dodobra spoznali, če imate več otrok. Vsak ima svoje potrebe, vsak stvari dojema drugače in različno se spopadajo s situacijami. Zato ne silite v otroka, če mu na prvi pogled smučanje ne bo všeč in pustite, da nekaj časa le opazuje. Prav tako mu dovolite, da preizkusi sposobnosti na malce strmejšem hribu, če si tega želi (in bo še vedno dovolj varno). Morda boste potrebovali več odmorov za prigrizke ali pa bodo prve ure zares kratke - kakorkoli se bo dogajanje odvijalo, se vedno prilagodite otroku.

V tej situaciji otroka ne enačite z drugimi in ga na začetku tudi še ne primerjajte. Pa kaj potem, če je nekdo drug hitrejši in že zna vijugati? Tudi vaš otrok bo osvojil vse te spretnosti, morda potrebuje le malce več časa in vaše spodbude.

Preberite tudi: 5 vaj, s katerimi boste v odlični formi za smučanje