Tekači, izognite se tem najpogostejšim napakam, ki zavirajo napredek

Tekači, izognite se tem najpogostejšim napakam, ki zavirajo napredek (foto: profimedia) profimedia
23. 9. 2019 Promocijsko sporočilo

Jesen nudi ugodno vreme za tek na prostem - ni prevroče ali premrzlo, narava pa se kaže v vseh svojih čudovitih barvah. Zato je najbolje, da z iskanjem primernega fitnesa še malce počakate in izberete naravno telovadnico. 

 

Tek je priljubljena aktivnost na prostem, saj narava ponuja čudovite kulise, pa tudi nepredvidljive pogoje, ki tekače okrepijo in izboljšajo njihovo formo. Če ste eden od njih, se prepričajte, da ne počnete katere od naslednjih napak, zaradi katerih boste obstali na eni točki in zaman čakali napredek.

Zanemarjate druge vrste vadbe

Predani ste teku in ne čutite potrebe, da bi dodali še druge vrste vadb. Zakaj le, če v teku uživate in komaj čakate na nov trening? Ker bi na ta način lahko izboljšali formo in nabrali več kondicije, kar bi se zagotovo poznalo v napredku. 

Za tekače je namreč zelo pomembno, da izvajajo tudi vaje za moč in ravnotežje. Z utrjevanjem mišic trebuha si boste zagotovili stabilnost in poskrbeli za pravilno tekaško držo, s čimer boste lahko stopnjevali hitrost in dolžino teka. Zato so vaje kot je plank (deska) in drugi gibi za stabilnost ter moč tako priporočljivi. Vedno imejte v mislih, da pri vajah šteje pravilna izvedba in ne število ponovitev. 

Za začetek preverite, ali pravilno izvajate plank, ki se pojavi pri skoraj vsaki vadbi: 

  • Postavite se na podlahti, komolci počivajo na tleh. Komolci so natančno pod rameni. 

  • Telo je v ravni liniji od glave do pet in trebušne mišice so napete. 

  • Pazite, da ne dvignete zadnjice ali ne usločite hrbta. 

  • Pomembno je, da večkrat preverite, ali imate medenico obrnjeno navzven. 
Želite preteči maraton …

… pa ste v resnici sposobni za tek na 10 ali 20 kilometrov. Pohvalno je, da ste motivirani in od sebe pričakujete vedno več, vendar bodite potrpežljivi. Preden začnete stopnjevati treninge, se prepričajte, da ste utrdili trenutno razdaljo in vam ta ne povzroča preglavic. Preteči jo morate brez večjih naporov, in to več kot enkrat. Šele potem se odpravite na daljši tek, vendar bodite zmerni: najprej pojdite 2 kilometra dlje, in če boste zmogli, boste pretekli še nekaj dodatnih. Do cilja boste prišli počasi, ampak z gotovostjo in dobro pripravljenostjo. 

Tekači pogosto od sebe pričakujejo preveč prav v jesenskem času maratonov, saj bi bili radi boljši kot na zadnjem dogodku in se preizkusili na daljši razdalji. Bodite odkriti do sebe glede svojih sposobnosti in se ne prijavite na tek, ki ga verjetno ne boste zmogli. Raje se udeležite sebi primerne razdalje in poskrbite, da se prihodnjič pričnete pripravljati malce prej. 

“Ne potrebujem dni za počitek!”

Pravijo nespametni tekači. Počitek je del treninga, ki ga ne smete zanemarjati, saj boste v nasprotnem primeru naredili veliko škode telesu. Med vadbo namreč nastanejo mikro poškodbe, ki se med spanjem in počitkom celijo, telo pa se ponovno napolni z energijo in pripravi na nov napor. Zato naslednjič lahko daste vse od sebe. 

Če torej med tekom pride do poškodbe ali začutite, da z vami kaj ni vredu, si vzemite nekaj več časa za počitek in tekaške čevlje obujte šele, ko boste popolnoma zdravi. Pogoste težave tekačev so bolečine v kolenih in hrbtu, kar nakazuje na napačno držo in tehniko teka (predvsem tek po klancu navzdol). Kadar se soočite s takšnim problemom, vam pri hitrejšem okrevanju lahko pomaga Voltaren Emulgel, ki vsebuje nesteroidno protivnetno zdravilno učinkovino (NSAR) diklofenak. Od hladilnih gelov in grelnih blazinic se razlikuje po tem, da ne greje ali hladi, ampak lajša bolečino in zmanjšuje vnetje na izvoru bolečine. Diklofenak namreč prodre globoko v kožo in neposredno deluje na prizadeto tkivo.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Tečete brez programa

Nimate natanko opredeljenega cilja in tik pred tekom izbirate pot, po kateri se boste podali danes. Ne beležite napredka in niste določili dni, ko vadite intenzivneje in tiste, ko se podate zgolj na lahkoten tek brez obveznosti. Tako ne boste prišli daleč. Kmalu vam bo zmanjkalo motivacije in boste opustili tek, pa tudi katero drugo vadbo, če se je boste lotili brez načrta. 

Vprašajte se, zakaj pravzaprav tečete. Kaj je tisto, kar vas veseli pri teku? Za to se boste trudili. Od sedaj naprej za cel teden določite dni za počitek in dneve za trening. Pri dnevih za trening, natanko določite, kaj boste počeli (intervalni trening, lahkoten tek, sprinti, piljenje tekaške tehnike …). Ker boste imeli jasen namen in boste vedeli, kaj vas čaka, boste manj verjetno spustili vadbo. Razveselili pa se boste vidnega napredka. 

PREBERITE TUDI: 4 razlogi, zakaj pojdite še danes na sprehod, Ugodnih učinkov hoje je zares veliko (+ 12-tedenski program), Dajemo vam odlične razloge, da jesenske treninge opravite v naravi