Tem 3 VAJAM namenite posebno POZORNOST (obrestuje se!)

Tem 3 VAJAM namenite posebno POZORNOST (obrestuje se!) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 9. 2019 Promocijsko sporočilo

Kakovostno gibanje nam omogočajo gibljivi in stabilni sklepi, zato jim moramo nameniti kar nekaj posebne pozornosti. Poglejte te tri osnovne in preproste vaje, ki naredijo ogromno dobrega za vaše sklepe!

Vzroki za bolečine v predelu kolkov in kolen so najpogosteje posledica prevelikih in ponavljajočih se obremenitev sklepov. Predvsem sklepe obremenjujejo tekači. S pravilno izbiro vaj in njihovim rednim izvajanjem lahko izboljšate njihovo gibljivost in predvsem okrepite mišice ob kolkih in kolenih, da stabilizirate področje in ostanete tekač na dolgi rok. Priporočamo pa jih seveda tudi vsem drugim!

1 Stopalo k sebi

Leže na hrbtu iztegnite nogo in stopalo povlecite proti sebi. Iztegnjeno nogo dvignite od podlage in zadržite 5 sekund. Ko izvajate vajo za koleno, dvignite nogo od podlage za 5 do 10 centimetrov, pri vaji za kolk pa nogo dvignite od 20 do 30 centimetrov. Nato nogo počasi spustite. Vajo ponovite še z drugo nogo. Celotno vajo za vsako stran ponovite trikrat.

2 Kolena navzven 

Leže na hrbtu nogi pokrčite v kolenu ter razmaknite koleni, da začutite razteg na notranji strani stegen. Položaj zadržite 20 sekund, nato popustite. Vajo ponovite trikrat.

3 Dvig kolen

Leže na trebuhu glavo naslonite na roki. Potisnite boke ob podlago, močno stisnite zadnjico, nato s pomočjo prstov na nogah dvignite kolena od podlage in zadržite 5 sekund. Vajo ponovite od tri- do petkrat.

S temi vajami boste, če jih boste izvajali pridno in vestno, preventivno poskrbeli za svoje sklepe in se dolgo v starost neovirano gibali. Kadar bo bolečina vendarle prisotna, pa je vedno dobrodošel še kakšen SOS-namig. Kot prvo pomoč ob bolečini lahko uporabite Voltaren.

Voltaren Emulgel vsebuje nesteroidno protivnetno zdravilno učinkovino (NSAR) diklofenak. V nasprotju s hladilnimi geli in grelnimi blazinicami, ki samo hladijo ali grejejo kožo, diklofenak lajša bolečino in zmanjšuje vnetje na izvoru bolečine. Diklofenak prodre globoko v kožo in neposredno deluje na prizadeto tkivo. V primerjavi z zdravilom Voltaren Emulgel 11,6 mg/g gel ima Voltaren Emulgel 23,2 mg/g gel dvojno količino zdravilne učinkovine dietilamonijevega diklofenakata in zaradi tega dvakrat močnejši učinek.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 

Značke: Voltaren