Kako do lepše postave in boljšega počutja

Tamara Smonker, osebna trenerka (foto: Goran Antley) Goran Antley
6. 6. 2012

Tamara Smonker je osebna trenerka in trenutno prepoznavni obraz kampanje Ego Slim & Vital. Ona je tista, ki vas s televizijskih zaslonov nagovarja, da v udobju lastne dnevne sobe naredite kakšno vajo za bolj čvrsto telo, ob tem pa spijete še osvežilen jogurt, ki zaradi L-karnitina in koencima Q 10 topi še maščobe. Pod njenim mentorstvom bo tri mesece vadilo pet izbrank in izbrancev revije Lisa.

Petim bralkam in bralcem revije Lisa boste pomagali do lepše postave in boljšega počutja. Kako boste dosegli zastavljene cilje?

Tamara: S pravilnim načinom prehranjevanja, ki je zelo pomemben, saj predstavlja 70 odstotkov uspeha, preostalih 30 odstotkov pa bodo vaje, ki smo jih predstavili v kampanji Ego Slim & Vital in jih bomo delali trikrat tedensko po eno uro.

Seveda se bom pri vsakem posamezniku posebej pozanimala, kakšen način prehranjevanja ima in kakšna je njegova fizična pripravljenost, temu primerno pa bom sestavila koncept prehranjevanja in treningov.

Kaj je pomembno pri prehranjevanju, če oseba načrtuje hujšanje?

Tamara: Za hujšanje in oblikovanje telesa se pri vsakem obroku priporoča približno enako razmerje ogljikovih hidratov in beljakovin, torej 40 odstotkov beljakovin, 40 odstotkov ogljikovih hidratov in 20 odstotkov maščob. Le zvečer telo ne potrebuje goriva, zato naj bo vnos ogljikovih hidratov manjši.

Koliko obrokov dnevno pa naj oseba, ki se odloči za hujšanje, zaužije?

Tamara: Zavedati se morate dejstva, da telo že po treh urah in pol zapade v stanje stradanja, kar pomeni, da če v tem času ne dobi obroka, gre vsak grižljaj v maščobe, pa čeprav je obrok zdravo sestavljen.

To je treba ozavestiti, ne glede na to, ali hujšamo ali ne, zato je tako pomembno, da jemo manjše obroke na vsake tri ure. Pomembno pa je tudi, da se pri vsakem obroku vprašamo, ali obrok vsebuje tudi beljakovine, teh je v naši prehrani velikokrat premalo.

Kakšen pomen ima jogurt pri hujšanju?

Tamara: Jogurt spada v razred beljakovin, ki so nujno potrebne za optimalno delovanje telesa. Lahko ga uživate kot lahek obrok za večerjo ali kot dodatek h kosmičem in sadju pri zajtrku ... Pomembno je, da telo pri vsakem obroku dobi delež beljakovin.

Pa so beljakovine res tako pomembne?

Tamara: Da, brez beljakovin je telo manj odporno, mišice se ne morejo obnavljati, vezi so oslabljene ... Tega se premalo zavedamo!

Obroki naj bodo manjši, jejmo večkrat na dan, vsak obrok pa naj vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe. Samo tako bo telo lahko delovalo optimalno –ogljikovi hidrati so namreč gorivo, beljakovine so pomembne za naše mišice, maščobe pa za srček in možgane.

So ločevalne diete torej škodljive?

Tamara: Ne bi rekla, da so škodljive, zagotovo pa na dolgi rok niso primerne. Učinkovite so pri hitrem hujšanju, če posameznik stremi k temu, na dolgi rok pa je bolje izbrati uravnoteženo prehranjevanje.

Kakšna pa so priporočila glede prehranjevanja pred treningi?

Tamara: Priporočljivo je jesti vsaj dve uri pred treningom. Če je trening intenziven in bolj usmerjen h kurjenju maščobnih oblog, torej tek in podobne aerobne vadbe, naj bo na krožniku več ogljikovih hidratov.

Če pa je trening namenjen oblikovanju telesa z vajami z utežmi ali z lastno težo, pa bo telo potrebovalo več beljakovin. Tako lahko vsak posameznik vnos živil prilagodi potrebam svojega telesa.

Kako pa je s prehranjevanjem po treningu?

Tamara: Če je trening pozen, naj bo večerja lahka, a vseeno beljakovinska. Če vam zadiši kaj sladkega, je jogurt odlična izbira, sicer pa lahko posežete po zelenjavi, mesu, ribah ...

Kako pa bodo potekali treningi?

Tamara: Koncept vadbenega programa Ego Slim & Vital bo enak za vse udeležence, le prilagajala ga bom vsakemu posamezniku glede na njegovo fizično pripravljenost. Odstopanja se bodo najbolj poznala pri številu ponovitev vaj, ki smo jih sestavili za kampanjo in se vrtijo tudi po televiziji, in dolžini odmorov med vajami.

Kako boste od začetka do konca držali visoko motivacijo?

Tamara: Že dejstvo, da so se dekleta in fantje prijavili na akcijo in imajo željo nekaj spremeniti, pomeni, da so zelo motivirani­, moja naloga bo, da bom to motivacijo vzdrževala do konca, predvsem z rezultati. Pričakujem, da se bodo prvi učinki pokazali že po nekaj treningih.

Številni bi pričakovali, da ste kot osebna trenerka končali fakulteto za šport, pa ste diplomirali iz ekonomije. Zakaj ste se odločili ravno za ekonomijo?

Tamara: Da lahko delujem v našem sistemu kot samostojni podjetnik posameznik. Med študijem sem mislila, da bi poleg ekonomije študirala še na fakulteti za šport, ampak sem ugotovila, da ne potrebujem znanja za vaditelja plavanja, smučanja ...

Ker sem se usmerila v borilne veščine, fitnes in aerobiko, se mi je zdelo bolj smiselno, da redno obiskujem licenčne seminarje in posamezna izobraževanja.

Kakšni pa so vaši športni začetki?

Tamara: Od četrtega leta sem plesala izrazni ples, ker sem bila za balet premalo gibčna. Po sedmih letih izraznega plesa sem se odločila za show dance in na koncu še za latinsko ameriške in standardne plese v paru z Rokijem Česnom, ki je nadaljeval profesionalno plesno pot, jaz pa sem se navdušila nad glasbo in didžejstvom.

Didžejka ste bili kar nekaj let, kajne?

Tamara: To sem delala od 15. do 21. leta. No, že pri 12. letih sem doma miksala na dveh kasetah, pri 15. letih pa sem si za denar od prodanih delnic kupila prvi gramofon.

Moj mentor je bil DJ Umek, počaščena pa sem tudi, da sem bila najmlajša in edina slovenska predstavnica, ki je vrtela glasbo v Ambasadi Gavioli. Ampak nočno življenje ni bilo zame, zato sem se raje preselila v dvorane.

Zdrav način življenja in ponočevanje s treningi nekako nista šla skupaj. Na srečo me je zasvojila aerobika, ki sem jo skupaj z mamo obiskovala že, ko sem vrtela glasbo. Po desetih letih intenzivnega ukvarjanja z aerobiko pa sem začela trenirati tajski boks, ker sem že od malega zaljubljena v borilne veščine.

Ste zato tudi sestavili svoj program shape boxing?

Tamara: Ko sem deset let vodila programe Les Mills, predvsem skupinsko vadbo body combat, sem začela pogrešati fizični kontakt. Ko sem se vrnila z Nove Zelandije, kamor so me povabili na snemanje za globalno kampanjo Les Mills na podlagi promocijskih slik, sem sestavila svoj koncept treningov kot neke vrste nadgradnjo programov Les Mills, dodala sem fizični kontakt in vadbo z rokavicami, ki je ljudem vedno bolj všeč.

Zanimanje za treninge MMA – mešane borilne veščine – je namreč vedno večje, sploh v Ameriki, kar vpliva tudi na aerobiko in druge rekreativne dejavnosti, in to se opazi tudi pri nas.

Se pa ukvarjam tudi z jogo, s katero krepim notranje mišice telesa, in s tai čijem. Mislim namreč, da je treba v telesu vzpostaviti ravnotežje, zato k boksu, ki je eksploziven, potrebujem protiutež, ki mi pomaga, da se umirim in osredotočim nase, to sem našla v jogi in tai čiju.

Imate v rokavu še kakšen adut?

Tamara: Pečem in kuham beljakovinsko bogate slaščice, imela sem nekaj delavnic, na katerih sem predstavila svoje slaščice, oddaje Tami kuha pa si lahko ogledate tudi na spletu. Recepti so preizkušeni in zdravi!

Napisala: Metka Pravst v reviji Lisa, foto: Goran Antley

Ego Slim&Vital           Ljubljanske mlekarne logo