Odkrili smo šport, s katerim boste to poletje lahko raziskali Slovenijo

Odkrili smo šport, s katerim boste to poletje lahko raziskali Slovenijo (foto: profimedia) profimedia
25. 5. 2020 Promocijsko sporočilo

Morda ste šport celo že preizkusili na počitnicah na morju, mi pa vam pokažemo, kako ga izvajajo tisti z veliko izkušenj. 

Ker se bliža poletje, smo preizkusili šport, s katerim boste lahko raziskali reke in jezera naše čudovite dežele in vam ob tem ne bo dolgčas. Peugeot Rifter nas je zapeljal na dogodivščino v Žužemberk, pravzaprav na reko Krko. Vožnja je bila udobna tudi po makadamski in luknjasti cesti, zahvaljujoč dvignjenemu podvozju, zaradi katerega smo lahko vozili brez skrbi. 

Aleksandra Prelesnik

Naj vam namignemo, kaj vse smo pospravili v prostoren prtljažnik Peugeotovega Rifterja, in mogoče uganete, kateri šport smo preizkusili: 

  • veslo
  • varnostno vrvico
  • nepremočljivo torbo
  • majico z UV-zaščito
  • neoprenske čevlje
  • sup
Aleksandra Prelesnik

Ker je vsak izmed treh sedežev v drugi vrsti samostojen in ga lahko preklopite po izbiri, nismo imeli nobenih težav z veliko desko za supanje. Če potrebujete še več dolžine, pa je mogoče poklopiti v tla sovoznikov sedež. 

Pri izbiri deske za supanje po rekah je dobro, da je zelo kvalitetna, kar pomeni, da jo lahko napihnemo med 1,5 in 1,7 bara (da je maksimalno stabilna) in da je maksimalno vzdržljiva (pomembno predvsem takrat, ko pridemo do plitkih predelov, kjer se enoplastni supi lahko hitreje poškodujejo).

Izbira supa pa je odvisna od nivoja vode in dolžine ture, na katero se odpravljate.  Na daljših turah, kjer je globina vode visoka, so priporočljivi touring supi, s katerimi razdalje premagujemo hitreje. V kolikor vemo, da bomo naleteli na plitkejše dele, se bolje obnese vsestranska deska, ki ima majhne smernike in se zato ne zataknemo.

Aleksandra Prelesnik

 

Zelo priporočljivo je, da s seboj vzamete tudi nepremočljivo torbico (ali nepremočljiv nahrbtnik in torbo), nepremočljiv ovitek za telefon in majico z UV-zaščito. Na voljo so sicer tudi obstojnejše sončne kreme, primerne prav za športe na vodi, vendar je majica boljša izbira, nas je poučila Špela Zupanc iz Bananaway.

Če ste pri supanju začetnik ali se odpravljate z družino, boste potrebovali vsestransko desko, ki je širša od drugih in najbolj stabilna ter ima kratke smernike. Najbolje je s supanjem začeti na mirnih jezerih ali stoječih rekah. Za začetnike je vsekakor primerno, da obiščejo tečaj supanja, kjer se bodo seznanili z opremo in manevriranjem, ali pa se pri spustu po reki pridružijo organizirani skupini in se supanja naučijo z njimi. 

Svoj SUP poiščite tukaj.

Aleksandra Prelesnik

Avanturisti z veliko izkušnjami izberejo touring sup desko z daljšimi smerniki, ki so primerni samo za globoke reke. Deska je ožja, daljša in zato tudi hitrejša ter manj stabilna. Z njo se odpravijo na daljše ali celo večdnevne ture. Prej se morajo dobro pripraviti s pregledom pretokov rek, vstopnih in izstopnih točk ter višine gladine vode. Njihova obvezna oprema so tudi neoprenski čevlji, saj bodo verjetno morali hoditi po reki. 

Česa smo se naučili za življenje? 

Pri supanju moramo dobro poznati reko in se vedno prilagoditi temperaturi vode, ne ozračja. To pa lahko dosežemo le z veliko vaje in izkušnjami. Podobno kot v življenju. Dobri bomo pri svojem delu postali, če si bomo upali, se bomo pripravljeni učiti in se vedno prilagajati novim situacijam. S tem bomo postali odpornejši in se "obdržali na deski", ko nas preseneti nizka gladina ali ovira.

Ko se odpravite raziskovat reke in jezera, s seboj vzemite Peugeotovega Rifterja. Voznikovo mesto PEUGEOT i-Cockpit®, ki je posebnost Peugeotovih vozil (majhen volan za boljši oprijem in lažje krmiljenje, zaslon na dotik ter instrumentna plošča v višini oči), zagotavlja poleg odlične vodljivosti vozila še vsakodnevno stimulativno in intuitivno vožnjo, ki je bila pred tem rezervirana za bolj limuzinski tip vozil.

Aleksandra Prelesnik

Primeren je za vse, ki se ne zadovoljijo s povprečnim in radi ves čas odkrivajo male radosti življenja za sosedovim hribom, v vodi, na skali, ob morju, na vrhovih ...

Preizkusite uporabnost PEUGEOT RIFTER-ja tudi sami!

Za vas smo pripravili možnost testne vožnje, vse, kar morate storiti, je slediti povezavi spodaj.

Prijavi se na testno vožnjo!