3 odlična živila za aktivne, ki jih lahko pripravite vnaprej

3 odlična živila za aktivne, ki jih lahko pripravite vnaprej (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2017

Pripravite si jih vnaprej. Ko čez teden ne boste imeli časa na pretek, lahko s temi živili v zelo kratkem času ustvarite slastne in lahke jedi.

1. Ovseni kosmiči

Stari dobri oves je odličen vir sestavljenih ogljikovih hidratov in poskrbi za daljši občutek sitosti in enakomerno raven sladkorja. Popoln za zajtrk ali malica torej.

Predpriprava:

Ovsene kosmiče porazdelite v pet posodic ali kozarčkov, ki naj bodo dovolj veliki, da boste lahko dodali še oreščke, suho sadje, chia semena, oreščkovo maslo po okusu ... V vsakega lahko vmešate še cimet ali kakav v prahu ali drugo poljubno začimbo. Po želji narežite še nekaj svežega sadja in ga shranite v neprodušno zaprti posodi v hladilniku (ovsenim kosmičem ga boste dodali zjutraj). Potem pa vsak večer v enega od kozarčkov vlijte nekaj mleka ali pomarančnega soka, kozarček zaprite in postavite nazaj v hladilnik. Zjutraj vas bo čakal okusen zajtrk.

Za pripravo lahko uporabite
Bio ovsene kosmiče Natura

Ovseni kosmiči so najbolj priljubljeni za pripravo mueslijev za zajtrk, odlično pa se obnesejo tudi kot zakuha za juhe in kot dodatek kruhom in pecivu.

Bio ovseni kosmiči Natura

Bio ovsene rahle kosmiče Natura

Bio ovseni rahli kosmiči so za razliko od običajnih kosmičev tanjše rezani in zato bolj topni in nežni. Ni jih potrebno namakati, zato jih enostavno umešajte z mlekom ali jogurtom in zajtrk je pripravljen.

Bio ovseni rahli kosmiči Natura

Več: Bio rahli ovseni kosmiči Natura

2. Kvinojini kosmiči

Kvinoja ima prijeten oreškast okus. In je idealna za predpripravo. V hladilniku jo lahko hranite do 4 dni, z nekaj domišljije pa boste imeli na mizi vsak dan slasten zajtrk, kosilo ali večerjo.

Še preprostejši za pripravo pa so kvinojini kosmiči.

Predpriprava:

Kvinojinih kosmičev ni potrebno namakati, zato jih enostavno umešajte v jogurt ali mleko, lahko pa jih uporabite tudi za pripravo kašic, smutijev, polpetov, omak in za zgostitev juh.

Za pripravo lahko uporabite
Bio kvinojine kosmiče Natura

Prijetnega okusa in hitro pripravljeni. Kvinoja ne vsebuje glutena, zato je primerna za osebe, preobčutljive na gluten, vseeno pa lahko vsebuje sledi glutena.

Bio kvinojini kosmiči Natura

Več: Bio kvinojini kosmiči Natura

3. Pirini kosmiči

Pira je starodavna in v sodobnem času ponovno odkrita pšenica. Je naravno odporna proti škodljivcem, zato je v ekološki predelavi zelo priljubljena.

Predpriprava:

Pira lahko v kuhinji nadomesti riž. Zrna dobro sperite s hladno vodo in namočite čez noč. Naslednji dan piro kuhajte do mehkega. Skuhano hranite v hladilniku, poleg pa postrezite popečeno zelenjavo in različne, hitro pripravljene omake.

Odlični so tudi pirini kosmiči iz katerih si pripravite najboljši domači muesli: zmešajte več različnih vrst kosmičev - ovsene, ržene, pirine ... in na grobo nasekljane oreščke. Doma pripravljeni misliji so veliko cenejši, zlasti če jih pripravite na zalogo. Muesli shranite v tesno zaprti posodi in suhem prostoru.

Potem pa vse, kar morate še narediti je, da dodate nekaj suhega ali svežega sadja, nasekljano temno čokolado in vse skupaj prelijte z mlekom, rastlinskim napitkom ali jogurtom, tudi pinjenec se lepo poda.

Pirini kosmiči so okusni tudi z medom, jogurtom ali s svežim sadjem. Odlični so kot jušne zakuhe, ocvrtki, v müslijih, za peko kruha, pekovskega peciva, keksov kot dodatek pirini ali pšenični moki.

Za pripravo lahko uporabite
Bio pirine kosmiče Natura

V Žitu so razširili svoj program kosmičev tudi s kosmiči iz pire, ki je v ekološki predelavi zelo priljubljena.

Bio pirini kosmiči Natura

Več: Bio pirini kosmiči Natura

Za vse, ki si pripravljate mešanice kosmičev po svojem okusu

In tiste, ki bi želeli poskusiti nekaj novega za popestritev zajtrka. Mešanico sestavljajo bio ječmenovi kosmiči, bio ovseni kosmiči, bio pirini kosmiči in bio kamutovi kosmiči.

Mešanica bio kosmičev Natura

Več: Mešanica bio kosmičev Natura

Ideje za recepte (video):