Katere vrste kruh je dejansko dober?

Katere vrste kruh je dejansko dober? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 6. 2017

Kako se odločiti za pravo štručko in katere vrste kruh je dejansko dober? Ponujamo vam nekaj praktičnih napotkov o tem, kaj je potrebno storiti, če želite jesti dober kruh.

Časi, ko so naše babice pripravljale kruh zgolj iz doma pridelanih surovin, so preteklost. Dandanes je vsak hlebec kruha pravi kemični zvarek, ki nam ne prinaša nič dobrega. No, vse le ni tako črno. Naučite se preverjati sestavine in izbirajte premišljeno.

Tu je 6 preprostih napotkov:

1. Najbolje je, če kupite dobra biodinamično ali ekološko pridelana žita. Poiščite zdrava pražita, kot so kamut, pira, enozrnica (einkorn), dvozrnica (emer) in podobna. Kupite jih lahko tudi v obliki zrna in jih zmeljite, ko jih boste potrebovali.

2. Če nimate mlinčka, kupite moko iz zgoraj naštetih žit. Če jo boste kupovali na ekoloških tržnicah, v preverjenih trgovinah z zdravo prehrano ali pri znanih kmetih, boste dobili še vedno dovolj svežo moko. Nič zato, če niste prav vešči peke kruha, današnji strojčki za peko to opravilo dobro opravijo.

3. Kupite kruh iz ekološko ali biodinamično pridelanih žit. Preberite: Zakaj izbrati bio in kako se zaščititi pred strupi?

4. Če vam tak kruh ni na voljo, si vsaj priskrbite kruh iz sveže zmlete moke.

5. V pekarnah zahtevajte, naj vam povejo, koliko je katere moke v kruhu, ki ga ponujajo. Če tega v trgovini ne vedo, lahko pokličete pekarno.

6. Izogibajte se trajnim kruhom s konzervansi (oglejte si, koliko e-jev je v njih!).

Izplača se speči svojega

Kruh iz pražit brez kvasa

Za speči je enostaven in je izredno okusen.

Sestavine:

Priprava:

Pečico segrejte na 200° C.

Zmešajte moko in pecilni prašek ter dodajte jogurt, razredčen z radensko, sol, oljčno olje. Zmes z 2 žlicama moke, ki ste jih prihranili od 450 g moke, oblikujete v 2 mali štruci. Gnetenje ni potrebno.

Dajte v pekač, obložen s peki papirjem, in pecite 30 minut pri 200 °C, nato znižajte temperaturo na 180 °C ter pečemo še 20 minut.

Bio mešanica mok iz pražit

Mešanica mok je zmleta iz 3 vrst starih žit, predhodnic pšenice: bio pire, bio enozrnice (emer) in bio dvozrnice (einkorn), žita pa so pridelana na slovenskih poljih. Mešanica mok je polnega okusa, uporabite pa jo lahko kot nadomestek navadne pšenice.

Iz mešanice mok iz pražit lahko pripravimo domače pečen kruh, palačinke, kekse, pite, drugo sladko in slano pecivo.

Več na natura.zito.si

Bio mešanica mok iz pra žit Natura

Preverite še video: Kako pripravite domače burger bombete

In Zajtrk v kozarčku z domačo granolo v prahu