V hrani je treba uživati!

13. 5. 2013 Promocijsko sporočilo

Znani slovenski pregovor pravi: Si to, kar ješ. Slovenci smo v zadnjih letih zmanjšali vnos maščob, še vedno pa dnevno pojemo premalo sadja in zelenjave. Ob hitrem življenjskem tempu pa si tudi ne privošcimo dovolj časa za posamezen obrok.

Z dr. Marjanom Simčičem, predavateljem in vodjo Laboratorija za prehrano na Oddelku za živilstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, smo se pogovarjali o slovenskih prehranjevalnih trendih in nekaterih mitih, ki jim zmotno verjamemo.

Dr. Simčič je tudi član Argetinega strokovnega tima v akciji Mame potrjujejo, ki jo lahko spremljate na spletnem mestu www.mame-potrjujejo.si

Kakšno je vaše mnenje o paštetah? Kaj pa o Argeti?

Z upoštevanjem novejših prehranskih smernic in ob uporabi kakovostnih surovin in tehnoloških postopkov lahko izdelamo paštete, ki imajo primerno mesto v uravnoteženi prehrani.

Menim, da so paštete Argeta korak v pravo smer. So nekoliko manj slane od preostalih primerljivih izdelkov. Sem zmerni vegetarijanec, zato posegam le po ribjih paštetah.

Ali so se prehranjevalni trendi v Sloveniji v zadnjih letih kaj spremenili?

Žal so se zelo spremenili. Tako kot drugod po Evropi tudi mi jemo tisto, kar nam ponujajo veletrgovci.

V mestih tradicionalna hrana izginja, vsaj v naketerih okoljih, nadomešca pa jih hrana globalnih trendov, od hamburgerjev do kebabov. Podobno kot v celotnem razvitem svetu prevladuje amerikanizacija načina življenja in prehranjevanja.

Poglavitna težava je, da si ne vzamemo časa za uživanje hrane. Jaz vedno učim, da si je treba v celotnem dnevu vzeti dve uri za vseh pet obrokov skupaj. Kosilo bi moralo trajati pol ure, da se zraven še malo poklepeta in predvsem uživa v hrani.

Kakšen je idealen zajtrk?

Sadje. Odvisno je tudi, ob kateri uri posameznik poje zajtrk. Če je pred osmo, je dobro, da je sadje, pozneje pa lahko tudi jajca, sir, kruh in podobno, tudi kakovostna pašteta, kot je na primer Argeta. Zajtrk bi moral pokriti vsaj 20 odstotkov dnevne količine energije.

Kateri so miti v prehrani, ki se jih držimo, pa niso povsem pravilni?

Večina ljudi se ukvarja z obrobnimi vprašanji prehranjevanja. Za to so odgovorni predvsem mediji. Poglavitno pri prehrani je, da jemo vsaj štirikrat na dan, idealno je petkrat.

Dan je treba začeti z zajtrkom, pred tem pa spiti kozarec vode in si vzeti dovolj časa za vsak obrok. Najbolj žalostno je, da si ga sami največkrat ne vzamemo. V hrani je treba uživati in ne smemo se je bati.

Obstaja mit, da je vsa hrana, ki je pri nas na razpolago, brez pomembnih hranil,  močno kontaminirana in da vsa tehnologija ubija hrano. To ne drži. Obstajajo zelo dobre in slabe tehnologije. Vse, kar je na policah, je do neke mere nadzirano.

Popolne varnosti ni in za življenje pomembne snovi ima predvsem hrana, ki je zelo lahko pokvarljiva oziroma je predelana na čim bolj kakovosten način.

Kaj sporočate mamam, ki sodelujejo v akciji Mame potrjujejo?

Naj se čim bolj posvetijo pripravi hrane oziroma naj si vzamejo vsaj dovolj časa za uživanje hrane. Prehranjevanje bi moralo biti obred, ki bi združeval družino, in žal to izginja. Mame so tiste, ki so nosilke tega. So svečenice kuhinje in mize. Seveda očetje pa moramo zraven pomagati.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri