Idealne za poletne dni. Postrezite jih kot prilogo k mesu z žara ali pa za lahko kosilo. Njihova priprava je hitra in preprosta, kuhanje skorajda ni potrebno, pa še v hladilniku počakajo nekaj dni.
Kuskus s karijem
Sestavine za 4 do 6 oseb:
- 300 ml piščančje osnove (lahko iz bio kocke)
- 1 1/2 žlice karija (nepekočega)
- 300 g kuskusa
- 1 pest suhih brusnic
- 1 pest orehov pekan (ali indijskih oreščkov)
- 1 manjša kumara
- 2–3 stebla mlade čebule
- 1 limona
Preliv:
- 1 žlica grškega jogurta
- 50 ml oljčnega olja
- 1 žlička karija
- 2 žlici limoninega soka
- sol, poper
Priprava:
Piščančjo osnovo in kari zavrite, odstavite in umešajte kuskus. Posodo pokrite in pustite stati približno 5 minut. Nato kuskus z vilicami razrahljajte v skledo.
V ponvi brez dodatne maščobe popražite orehe in jih rahlo solite. Kumaro po želji olupite, ji odstranite semenje in narežite na manjše kocke. Mlado čebulo drobno sesekljajte, limoni naribajte lupinico. Vse pripravljene sestavine zmešajte s kuskusom in postavite v hladilnik.
Za preliv gladko zmešajte vse sestavine in ga tik pred serviranjem prelijte prek kuskusa ter vse skupaj zmešajte.
Namig
Če ni prevroče za prižiganje pečice, v kuskus umešajte še pečeno cvetačo ali drugo zelenjavo. Glavo cvetače očistite, razrežite na cvetove in razporedite po namaščenem pekaču. Pokapajte jo z oljčnim oljem, solite in poprajte ter pri 200 stopinjah pecite do 25 do 30 minut, da se zmehča in obarva zlato rjavo.
Tabuleh
Sestavine za 4 -6 oseb:
- 300 g kuskusa
- 300 ml vode
- 50 ml limoninega soka
- 50 ml oljčnega olja
- 3 stebla mlade čebule
- 1 šopek mete
- 1 šopek peteršilja
- 200 g mesnatega paradižnika
- sol, poper
Priprava:
Kuskus stresite v skledo, ga solite in prelijte z dvema žlicama oljčnega olja. Nato ga prelijte s 300 ml vrele vode, posodo pokrijte in pustite stati približno 5 minut. Z vilicami ga razrahljajte in počakajte, da se ohladi.
Mlado čebulo (bel in zeleni del), meto in peteršilj na drobno sesekljajte. Paradižniku odstranite semenje in ga na drobno sesekljajte.
Vse sestavine zmešajte in do serviranja shranite v hladilniku.
Namig
Tabuleh pripravite nekaj ur vnaprej, da se njegovi okusi prepojijo. Tabuleh se originalno pripravi z bulgurjem, ki pa potrebuje malce daljši čas kuhanja. Lahko pa ga pripravite tudi s kvinojo.
Kuskus s tunino
Sestavine za 4–6 oseb:
- 300 g kuskusa
- oljčno olje, sol
- 1 manjša rdeča čebula
- 150 g češnjevega paradižnika
- pest črnih oliv
- 320 g tunine v pločevinki
- 1 limona,
- sol, poper
- 1 šopek bazilike
Priprava:
Kuskus stresite v skledo, ga solite in prelijte z dvema žlicama oljčnega olja. Nato ga prelijte s 300 ml vrele vode, posodo pokrijte in pustite stati približno 5 minut. Z vilicami ga razrahljajte in počakajte, da se ohladi.
Čebulo narežite na tanke lističe, paradižnik na krhlje, olive na četrtine. Grobo sesekljajte baziliko, odcedite tunino in iz limone iztisnite sok.
Zmešajte kuskus, paradižnik, olive, čebulo, tunino in baziliko. Začinite s soljo in poprom. Približno dve žlici oljčnega olja zmešajte z žlico limoninega soka, prelijte prek kuskusa s tunino in rahlo zmešajte. Do serviranja postavite v hladilnik, da se okusi prepojijo.
Sodelujte v natečaju Mesec solat
Kakšne solate si najraje privoščite v polenih dneh?
Sodelujte v natečaju, delite recep in osvojite lepo nagrado, ki jo je za vas pripravil sponzor akcije Spar.
Prepustite domišljiji popolnoma prosto pot in preverite na Iščemo ideje za pisane poletne solate!
Vsak teden nagrajujemo.
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"