Izbira športnih čevljev za tek: znanost ali mala malica?

Izbira športnih čevljev za tek: znanost ali mala malica? (foto: profimedia) profimedia
8. 6. 2020

Trenerji vam namignejo, kako izbrati čevlje, s katerimi bo tek užitek in ne mučenje stopal. 

Ko začnete teči zares (torej redno dva- oz. trikrat na teden), postane izbira tekaških copat pomembno opravilo. Sliši se preprosto, morda celo banalno, toda z modnimi športnimi copati, z obutvijo za dvoranske športe ali s starimi pošvedranimi čevlji boste nehali teči, še preden boste v resnici začeli.

Po nakupu tekaških čevljev si omislite tudi pravilen začetek teka. Najlažje boste to storili s tekaško skupino. Vse začetnike vabimo, da se nam pridružite in nam dovolite dokazati, da čisto vsak lahko preteče 10 km! 

PRIJAVITE SE TUKAJ 

Kakšni tekaški čevlji so pravšnji za vas?

Odločilno vlogo pri izbiri ustreznih tekaških copat za posameznega tekača igrajo specifični dejavniki: anatomska zgradba stopala, morebitne poškodbe, način teka, tekaške zahteve (trening in/ali tekmovanja), po kakšni podlagi bomo tekli, kako pogosto bomo tekli in kakšne razdalje bomo premagovali …

Tekaški čevlji naj bodo prilagojeni tudi načinu gibanja stopala

Stopalo sestavljata dva sklepa. Prvi omogoča gibanje stopala naprej-nazaj (peta-prsti), drugi pa gibanje vstran (navzven in navznoter – supinacija in pronacija). To omogoča prožnost pri hoji in teku.

Zaradi različnih vzrokov (zvini in druge poškodbe, neustrezna vsakdanja ali športna obutev, premajhna skrb za moč in gibljivost stopalnih mišic in tetiv …) lahko gibanje stopala vstran postane zelo izrazito in s tem nevarno. V tem primeru bodo copate, ki blažijo prevelika gibanja stopala vstran (preprečujejo pronacija ali supinacijo), zelo koristne za tekača.

Da bo nakup uspešnejši

Upoštevajte tri stvari:

  • nakupujte v poznem popoldnevu, ko je vaše stopalo največje (malo otečeno zaradi dnevnih aktivnosti);
  • vzemite s seboj nogavice, ki jih boste uporabljali za tek;
  • pomerite oba čevlja (eno stopalo je običajno večje kot drugo).

Kupujte tekaške čevlje v specializirani trgovini. Ko se odločite za nakup, ne izberite športne trgovine na glavni ulici. Pojdite raje v specializirano trgovino s tekaško obutvijo. Tam boste našli široko ponudbo tekaških modelov in številk in strokovnjaka, ki bo razumel specifične potrebe začetnika in vam ustrezno svetoval.

Prav tako pa vam bodo na osnovi objektivnega merjenja vašega stopala in videoposnetkov njegovega gibanja priporočili ustrezen tip tekaške copate: nevtralni, protipronacijski ali protisupinacijski.

Za konec

Ob vsem povedanem je sila pomembno še nekaj: ne le ustrezne tekaške copate, za udobje in varnost pri teku je veliko pomembneje, da poskrbite za moč in prožnost stopalnih mišic, veziv in tetiv. Brez tega ne boste našli sebi ustreznih tekaških čevljev! Skrbite torej za svoje noge! Najbolje bi bilo, da bi lahko (vsaj kdaj) tekali tudi bosi: tako kot smo nekdaj in tako kot otroci v Afriki še danes.

Avtor: Branko Škof

V sodelovanju z Akademskim atletskim društvom Slovan (tek.si)