Najpogostejši izrazi in kratice v smučarski industriji, ki jih je dobro poznati (še preden vstopite v trgovino)

Najpogostejši izrazi in kratice v smučarski industriji, ki jih je dobro poznati (še preden vstopite v trgovino) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 1. 2018

Smučarska industrija je, podobno kot vse druge, v zadnjih letih postala polna najrazličnejših izrazov, kratic in trženjskih besednih zvez, ki naj bi osupnile kupce in jih prepričale, da je na pohodu revolucija. No, pogosto se izkaže, da so besede precej napihnjene, zato ni slabo, če njihov pravi pomen poznate, še pred vstopite v trgovino. Zbrali smo nekaj najpogostejših, ki jih bomo z leti nadgrajevali.

Camber: klasičen profil smuči, pri katerem je srednji del dvignjen od površine, prednji in zadnji pa se površine dotikata. S takšnimi smučmi je lažje izpeljati osrednji del zavoja po robniku. Pri nekaterih smučeh je camber združen z rockerjem, kar izpostavi prednosti enega ali drugega profila. Glej tudi: rocker.

Fleks (flex): trdota školjke smučarskega čevlja. Običajen rekreativen smučar bi moral imeti trdoto med 90 in 110 (ženske med 60 in 80), dobri smučarji pa vsaj 110. Težji smučarji morajo izbrati čevlje z višjim fleksom. Fleks ni standardizirana enota, primerljivost je možna samo znotraj iste znamke.

Geometrija: obline smuči, izražena je s širino smuči na zgornjem srednjem in spodnjem delu. Večja razlika med širino v skrajnih in srednjem delu pomeni bolj agresivne smuči, širši srednji del pa omogoča lažje smučanje tudi po mehkejšem snegu ali celo celcu.

Kanting: prečni nagib smučarskega čevlja glede na smuči. Pri boljših čevljih je mogoče ta nagib spreminjati, kar je koristno zlasti pri smučarjih, ki imajo noge na O ali X, saj tako vzpostavijo boljši kot med nogo in smučmi, kar olajša prenos sile.

Karving: ime naše revije (Karving Magazin), lahko tudi zarezovalna tehnika smučanja, pri kateri smučar izrazito nagnjen močno zareže v sneg enakomerno z obema smučema.

Posmučarske zabave (apres-ski): ko zabolijo noge, je čas, da se spočijete – najbolje na zabavah, ki jih organizirajo v barih in gostinskih lokalih na smučišču ali tik pod njim. Večina gostov je obuta v smučarske čevlje. Seveda pa: ne pretiravajte, še zlasti, če se morate še peljati do doma ali hotela.

Prilagodljiv notranji čevelj: iz posebnih materialov izdelan notranji čevelj smučarskega čevlja. Stoplotno obdelavo ga je mogoče popolnoma prilagoditi obliki stopala, kar omogoča bolj natančen prenos sile z noge na smučko.

Prosto smučanje: smučanje na izbranih neurejenih terenih. A pri prostem smučanju ne gre vedno le za spust, večina se na hrib povzpne brez pomoči žičnice, saj iščejo terene, po katerih se drugi ne smučajo.

Radij: ponazarja najmanjši možni radij kroga, ki bi ga teoretično lahko izpeljali z izbranimi smučmi. Manjša številka pomeni, da s takšnimi smučmi lahko delate bolj ostre zavoje.

Robniki (tudi kante): stranski, kovinski del smuči, ki med zavojem zareže v sneg in s tem omogoča nadzor nad hitrostjo. Ostri robniki so pogoj za kakovostno in učinkovito smučanje.

Rocker: pri tem profilu so smuči oblikovane kot razpotegnjena črka U – površine se dotika srednji del, prednji in zadnji del pa sta od nje privzdignjena. S takšnimi smučmi je lažje vstopiti in izstopiti iz zavoja po robniku. Na trgu je polno smuči, ki imajo različne tipe rockerja, a tu gre bolj za podrobnosti, s katerimi bolje izpostavijo to ali ono lastnost smuči.

Smučanje prostega sloga (freestyle): smučanje, pri katerem imajo prednost najrazličnejši triki in skoki, običajno se izvaja na posebnih poligonih.

Smuči za vse terene: takšne smuči imajo podobne lastnosti v različnih razmerah in hitrostih, zato so pravzaprav najbolj primerne za najširšo množico smučarjev.

Sulice: sorazmerno ozke smuči brez izrazitega stranskega loka. Z njimi smo smučali do sredine devetdesetih let 20. stoletja, glavna značilnost je bila dolžina, ki je za odraslega moškega smučarja lahko presegla 200 cm. Danes jih ne prodajajo več.

Vsestranske smuči: namenjene so predvsem smučanju po urejenih smučiščih in ponujajo podobne lastnosti pri kratkih in dolgih zavojih.

Z dvema krivinama: smuči, ki imajo ukrivljen tako prednji kot zadnji del. Z njimi se je mogoče še bolje zabavati kot s klasičnimi smučmi, saj omogočajo izvajanje številnih trikov tako na smučišču kot ob njem.

Preden pa se podate na zasnežene strmine, naredite:

In preverite: Ultimativna izbira zahtevnih smučarjev, ki prisegajo na popolnost