Od legend do spektaklov: Mumija (The Mummy) prihaja na prvi tir

7. 6. 2017 Promocijsko sporočilo

Prihajajo skrivnostne zgodbe, v katerih spet oživijo ikonične pošasti, ki jih poznamo iz filmske zgodovine. Prva med njimi je epska pustolovska avantura Mumija, ki v naše kinematografe prihaja  8. junija.

Tom Cruise se na filmska platna vrača v mogočnem spektaklu Mumija, ki obuja tematiko, o kateri človeštvo ugiba že tisočletja. Skrivnostna zgodba o mumiji je prva iz serije Temačni svet (Dark Universe) studia Universal, v kateri bodo v naslednjih letih svoj filmski preporod doživele še nekatere druge klasične pošasti, med njimi tudi Frankenstein, ki ga bo upodobil Javier Bardem, in Nevidni mož z Johnnyjem Deppom v naslovni vlogi.

Filme Temačnega vesolja povezuje mednarodna združba Prodigium, katere naloga je izslediti, preučiti in včasih tudi uničiti zlovešče kreature, da bi pred njihovo zlobo zaščitili družbo. V Mumiji tako v podobi Russella Crowa kot vodjo Prodigiuma Dr. Jekylla, ki so si ga filmski ustvarjalci izposodili v klasični zgodbi Doktor Jekyllu in gospod Hyde.

Russell Crow

Obetajo se veliki filmski spektakli, ki klasične pošasti mnogih filmov in gledaliških predstav povezujejo s sodobnostjo in svetom, v katerem živimo tukaj in zdaj. Vsi filmi bodo prepoznavni po največjih filmskih zvezdah, ki bodo nastopile ob igralskih talentih, katerih kariere so v strmem vzponu.

V naslovni vlogi epske pustolovske avanture Mumija bomo tako gledali Sofio Boutella (Atomic Blond), medtem ko bodo ostale vloge odigrali Annabelle Wallis (Kralj Artur: Legenda o meču), Jake Johnson (Jurski svet), Courtney B. Vance (Terminator: Genysis), Marwan Kenzari (Ben-Hur) in drugi.

Mumijo je režiral Alex Kurtzman, ki je skupaj s Chrisom Morganom tudi producent, oba pa sta zaslužna za kar nekaj zelo uspešnih franšiz – Kurtzman je kot scenarist in producent sodeloval pri Transformerjih, Zvezdnih stezah in Misiji: Nemogoče, medtem ko je Morgan eden glavnih piscev sage Hitri in drzni. Slednjima se je pridružil še producent Sean Daniel, ki je med leti 1999 in 2008 produciral trilogijo Mumija z Brendanom Fraserjem in Rachel Weisz v glavnih vlogah.

Mumija

O ZGODBI:

Nesojena egiptovska kraljica Ahmanet (Sofia Boutella) je tisočletja ujeta v kripti pod žgočimi tlemi puščave. Njena zlonamernost in želja po maščevanju, ker se ni izpolnila obljuba, ki ji je bila dana, vrelišče dosežeta, ko grobnico v sodobnem času po nesreči odkrijejo. V obliki uroka, ki se naseli v najemniškega vojaka Nicka Mortona (Tom Cruise), se na površje Zemlje vrne 5000 let po tem, ko so jo sredi egiptovske puščave živo zaprli v mogočno grobnico.

Odkar se je prebudila, nihče ni več varen. Človeštvo bodo doletele nepredstavljive grozote zaradi maščevanja, ki se je v njej razraščalo skozi dolga tisočletja. Odpira nam vrata v nov svet bogov in pošasti ter nas z mešanico čudes in vznemirjenja spremlja vse od peščenih nasipov Bližnjega vzhoda do skritih labirintov, ki ležijo pod Londonom.

ZANIMIVOSTI:

To je prvi film o mumiji, v katerem bo v naslovni vlogi nastopila ženska.

Ekipa se je mudila na 50 prizoriščih v Evropi in Afriki – od Anglije do Namibije in Francije, polovico dogajanja pa so posneli v studiih na obrobju Londona. Pomembni prizorišči sta univerzitetno mesto Oxford, ki v veliki meri pričara vzdušje filma, in klet Naravoslovnega muzeja v Londonu, kjer hranijo vzorce, ki jih je v 19. stoletju odkril Charles Darwin in so še vedno označeni z njegovim rokopisom. V eni od namibijskih puščav so poustvarili scene, ki se odvijajo v starodavnem Egiptu, nedaleč stran pa so nastali tudi uvodni kadri filma, ki so postavljeni v sodobni Irak.

Tomu Cruise in Annabelle Wallis

Prizor, v katerem strmoglavi letalo, so skoraj v celoti zares izvedli. Če je Cruise v Misiji nemogoče prosto plezal na najvišjo zgradbo sveta in se potopil skoraj 40 metrov globoko, se je v Mumiji spopadel s prizorom v breztežnostnem prostoru, ki so ga uprizorili na več kot 7000 metrih nadmorske višine, in bi ga bilo na Zemlji nemogoče posneti. Ekipa je akcijski prizor snemala med 22 sekundnim prostim padom, ki so ga piloti izvedeli kar šestdesetkrat. V vsaki paraboli so posneli eno ključno sekvenco.

Preobrazba v mumijo je vsakič trajala od treh do petih ur. Team maskerjev in frizerjev s Sofio Boutella na čelu se je dela pogosto lotil že ob treh ponoči, da so bili zgodaj zjutraj nared za snemanje. Mumija se skozi film spreminja – njen videz je vedno bolj zlovešč, kar so dosegli z vedno intenzivnejšim make upom in tatuji. Tisti na obrazu so rahlo dvignjeni od kože, kar daje občutek, da so zrasli iz muk in bolečine, ki jim je bila skozi tisočletja podvržena princesa Ahmanet.

Mumija

• Glavni rekvizit filma je Ahmanetin sarkofag, ki so ga uporabili na zelo različnih nadmorskih višinah – nekaj metrov pod zemljo, kjer so ga izkopali iz grobnice, in tudi nekaj kilometrov nad njo, ko ga je bilo treba z letalom preseliti v London. Za potrebe filma so izdelali šest variant iz različnih materialov od silikona do gume. Vse so bile seveda precej lažje od originalnih sarkofagov, ki naj bi tehtali do 1000 ton.

IGRALSKA ZASEDBA: Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Jake Johnson, Courtney B. Vance in Russell Crowe

REŽIJA: Alex Kurtzman

SCENARIJ: Jon Spaihts in Christopher McQuarrie

ŽANR: Epska pustolovska avantura

Epsko pustolovska avantura Mumija v naše kinematografe prihaja 8. junija.