V prvem mesecu unovčenih 150.000 bonov. Največ v Portorožu, Izoli, Moravskih Toplicah in v Kranjski Gori

V prvem mesecu unovčenih 150.000 bonov. Največ v Portorožu, Izoli, Moravskih Toplicah in v Kranjski Gori (foto: Photo by Alex Block on Unsplash) Photo by Alex Block on Unsplash
22. 7. 2020

V prvem mesecu uporabe turističnih bonov, od 19. junija do 19. julija, je bilo unovčenih nekaj manj kot 150.000 bonov v skupni vrednosti 20,5 milijona evrov. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je z izvajanjem ukrepa zadovoljen in napoveduje, da bodo do konca poletja pripravili načrt za dodatno spodbujanje gospodarstva.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal generalni direktor Finančne uprave RS (Furs) Peter Jenko, je bilo v nedeljo popoldne opravljenih rezervacij še za dodatnih 23.000 bonov.

Skupno je bone doslej unovčilo 130.000 upravičencev, kar pomeni, da nekateri bon izkoristijo v več delih - takšnih je bilo doslej okoli 40 odstotkov upravičencev. V povprečju je izkoriščen bon v višini 140 evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ready for a memorable evening of glamour? ✨🎩👠 Here are 5 reasons for visiting the Sparkling Wine Festival in Portorož: ✅ Top selection of golden bubbles from five countries 🥂 ✅ Sophisticated cuisine 🧀🍤 ✅ Glamorous scenery 🌟🏰 ✅ Chansons of the legendary music diva 🎤🎶 ✅ Sparkling wine and gin 🍾🍸 📸 @omarpalakovicphotography @istriaslovenia @ifeelslo . . . #sparklingwine #sparklingwinefestival #LoveIstria #ifeelsLOVEnia #myway #istria #istra #Portorož #Portorose #winter #wintertime #festivities #december #memories #instagood #instalike #picoftheday #trip #traveler #portoroz #piran #travelling #istriaexperience #vacation #Piran #pirano #kempinskiportoroz

A post shared by PORTOROZ & PIRAN (@portorozpiran) on

Največ bonov je bilo izkoriščenih v poletnih turističnih destinacijah - na obali, na Gorenjskem in v Posočju, tudi v termah. Med občinami izstopajo Portorož, Izola, Moravske Toplice, Kranjska Gora in Podčetrtek. Doslej je bilo 44 odstotkov bonov uporabljenih za hotelsko namestitev, 20 odstotkov v apartmajih in 10 odstotkov v kampih.

Največ bonov je bilo doslej unovčenih v hotelih Histrion (za okoli 290.000 evrov), Sotelia (za okoli 230.000 evrov) in Delfin (za okoli 260.000 evrov) ter v kampu v Ankaranu (za okoli 170.000 evrov).

Glavnina bonov je uporabljenih za nastanitev do sedem dni, pri čemer jih je bilo doslej največ unovčenih za dve do štiri nočitve, za (podaljšan) konec tedna. Povprečna starost upravičenca, ki je doslej bon izkoristil, je nekaj manj kot 40 let. Povprečna starost osebe, ki bon prenese na drugega upravičenca (ta ga mora nato izkoristiti v enem delu), je 63,5 leta.

Prebivalci Ljubljane in Maribora so bone najpogosteje izkoristili na Obali, na Gorenjskem in v termah, prebivalci Kopra na Gorenjskem in v termah.

Jenko je tudi izrazil zadovoljstvo, da sistem rezervacij in unovčitev zaenkrat deluje stabilno, doslej večjih težav niso imeli. Veliko je zanimanje tudi za informacije, ki jih Furs posreduje prek klicnega centra - doslej je 30 uslužbencev Fursa odgovorilo na 15.000 klicev in 1500 elektronskih sporočil.

Minister Počivalšek je na novinarski konferenci ocenil, da so ljudje ukrep dobro sprejeli. Na to po njegovih besedah kaže tudi izraz za bone, ki da se je prijel med ljudmi - počivavčer: "Če se ljudje šalijo na ta račun, s tem smislom za humor kažemo na pozitiven odnos do ukrepa," je ocenil.
"Po enem mesecu se kaže, da je ukrep zelo priljubljen med ljudmi, da so ga sprejeli za svojega, da ga razumejo kot smiselnega ... Na drugi strani, glede ponudnikov, smo se hitro odzvali na pozive tistih, ki so ostali zunaj ukrepa, tako da sedaj velja za vse ponudnike turističnih namestitev, tako stalne kot sezonske," je dodal minister.

Minister je še ocenil, da se bodo boni uporabili povsod po državi, tako da bo učinek ukrepa - poleg neposrednega priliva nastanitvenim obratom in posrednega učinka širše v panogi - tudi odkrivanje skritih kotičkov po državi ter da bi se lahko tudi v prihodnje delež domačih turistov v Sloveniji povečal.

Za pomoč turistični panogi so v sodelovanju s predstavniki turističnega gospodarstva objavili tudi več javnih razpisov, ki vključujejo smernice za varovanje zdravja turistov in zaposlenih, in sicer za:

  • dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij in razvoj turistične ponudbe za leti 2020 in 2021 (vrednost 5,48 milijona evrov),
  • za spodbujanje uvajanja okoljskih znakov za turistične nastanitve za leti 2019 in 2020 (105.000 evrov) ter
  • za podporo makro, malim in srednje velikim podjetjem s področja turizma za povečanje snovne in energetske učinkovitosti (21,5 milijona evrov).

V pripravi sta tudi razpisa za energetsko sanacijo planinskih koč (pet milijonov evrov) ter za pomoč malim in srednje velikim podjetjem s področja gostinstva in turizma (predvidoma med 13 in 16 milijonov evrov nepovratnih sredstev).

Vir: STA