Zakaj je pametno imeti družinsko zavarovanje potovanj v tujino?

Zakaj je pametno imeti družinsko zavarovanje potovanj v tujino? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 7. 2020 Promocijsko sporočilo

Potovanja so vedno nepredvidljiva, pot pa nam lahko prekriža tudi bolezen ali nezgoda med aktivnimi počitnicami. Veste, kako ravnati v tem primeru?

1. Je evropska zdravstvena izkaznica dovolj?

Čeprav lahko veliko storitev uredite že z brezplačnim evropskim zavarovanjem, je v nekaterih primerih dodatno zavarovanje potovanj v tujino boljša izbira.

Če v tujini zbolite, enostavno pokličite asistenčni center Zavarovalnice Triglav s 24 urno pomočjo: +386 2222 2864.

Ta bo potem organiziral zdravljenje in v okviru zavarovalne vsote pokril stroške zdravljenja v bolnišnici ter stroške prevoza do bolnišnice ali v domovino. Če pa zaradi okoliščin asistenčne pomoči ne morete uporabiti in boste stroške zdravljenja in drugih storitev poravnali sami, lahko povračilo stroškov uveljavljate po povratku v domovino na vaši najbližji enoti. Predložiti morate zavarovalno polico, celotno zdravstveno dokumentacijo in originalne račune, ki jih zahtevajte ob plačilu storitev.

Do povračila ste sicer upravičeni tudi pri evropski kartici, vendar pri ZZZS postopki lahko trajajo dlje. Pri povračilu stroškov zdravil pa ste upravičeni le do zneska, ki ga za to zdravilo v Sloveniji namenja ZZZS.

Sklenite zavarovanje za tujino na triglav.si.

2. Zasebna ambulanta ali zdravstveni dom?

Zasebne ambulante so običajno boljša in hitrejša rešitev. Dobra novica je, da se s sklenjenim turističnim zavarovanjem lahko odločite za zasebnega zdravnika. Toda skrbno spravljajte račune. Če imate sklenjeno zavarovanje potovanj v tujino, lahko po vrnitvi domov uveljavljate povračilo stroškov. 

3. Vikend obisk zdravnika zasebnika »na dom« 

V primeru bolezni ali drugih nezgod v tujini, lahko tudi med vikendom na dom oziroma tja, kjer ste nastanjeni, pokličete dežurnega zdravnika.  Tudi v tem primeru boste morali račun poravnati takoj, račun pa predložite zavarovalnici ob vrnitvi domov.

Za varnejši korak tudi v tujini obiščite triglav.si ali pokličite telefonsko številko 080 555 555.

4. Iz tujine pokličite svojega zavarovalnega referenta

Še pred odhodom se pozanimajte o zdravstvenih ustanovah in njihovih storitvah na lokaciji, kamor odhajate.

V nujnih primerih pa je najbolje, če pokličete zavarovalnico v Sloveniji. Asistenčni center bo kontaktiral izbrano bolnišnico in jim posredoval vse potrebne informacije o (družinskem) zavarovanju. Ob odhodu vam tako za zdravstvene storitve ne bo treba plačati, saj zavarovalnica lahko to opravi na daljavo.

5. Za vas bo poskrbljeno tudi v primeru okužbe s Covid-19

Trenutna situacija sicer onemogoča potovanja na drug konec sveta ali pa so ta okrnjena, se boste pa zato verjetno odpravili na oddih v sosednje države. Za vašo varnost spremljajte aktualno stanje v zvezi s koronavirusom v državah skozi in v katere potujete, ne pozabite pa na zavarovanje za tujino, ki bo krilo tudi stroške, ki bi lahko nastali če zbolite.

Zavarovanje potovanj v tujino med drugim krije zdravstveno zavarovanje, prekinitev potovanja ali kasnejšo vrnitev s potovanja, kritje pa velja tudi, če zavarovanec v tujini zboli zaradi okužbe s koronavirusom.

Za celoten članek o zavarovanju v tujini kliknite tukaj.