10 korakov za ohranitev razmerja po prevari

10 korakov za ohranitev razmerja po prevari (foto: Profimedia) Profimedia
20. 1. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Posledice prevare v razmerju so (običajno in pogosto) zelo neprijetne.

Oseba, ki je varala, si mora razjasniti lastna čustva in se hkrati soočiti z občutki krivde do partnerja, z njegovo (ali njeno) prizadetostjo in jezo. Kakor koli že, možno se je spet pobrati tudi po tem, ko je bila škoda narejena.

Okrevanje po prevari je lahko po besedah terapevtke Julienne Derichs »zapleteni ples, ki vključuje več plesalcev.« Sicer pa obstajajo tri faze, ki jih preživi tak par:

1. Stabilizacija in predelava čustev

2. Odločanje o tem, ali ostati ali oditi

3. Ponovno vzpostavljanje odnosa

Če se je par odločil, da bo skušal rešiti razmerje, ga čaka še 10 korakov, ki bodo pomagali na poti prebolevanja prevare.

1. Korak: Priznanje, da je šlo za prevaro

Eden izmed razlogov, zakaj je tako težko okrevati po varanju, je dejstvo, da je pri tem dejanju šlo za prevaro. Po taki izkušnji oseba težko zaupa drugim ljudem, saj je globoko prizadeta. V partnerskem odnosu se lahko posledice takega dejanja čutijo še vrsto let. Nekateri strokovnjaki celo opozarjajo, da lahko oseba, ki je bila prevarana, doživi simptome, ki so podobni simptomom posttravmatskega stresa. Ti se običajno izražajo v nihanju razpoloženja, težavah s spanjem, nočnih morah … V takih trenutkih je ključnega pomena razumevanje partnerjevih občutkov.

2. Korak: Ugotoviti, zakaj je prišlo do varanja

Do varanja ne pride kar tako. Oseba, ki je varala, mora ugotoviti, zakaj je imela potrebo do tega. So bila njena čustva zanemarjana? Se je v odnosu dolgočasila? Je bila jezna na partnerja? Težavi je treba priti do dna in skušati razumeti, zakaj je prišlo do takega odziva na nihanja v obstoječem razmerju. Običajno gre za iskanje razumevanja, podpore ali samo za – popestritev spolnega življenja. “Ni dovolj, da partnerju ali partnerki poveste, da ste nezadovoljni. Mora vedeti, zakaj ste se odzvali z varanjem. Edini način, da se spet vzpostavi zaupanje je ta, da vaš partner ve, da bo vaš odziv drugačen v primeru, če se spet pojavijo okoliščine, zaradi katerih ste varali,« pravi terapevtka Lesli Doares.

3. Korak: Opravičilo

Oseba, ki je varala, se mora iskreno opravičiti partnerju ali partnerki. Tako se bo izognila očitni pasti oziroma domnevi, da drugi ve, da ji je žal. Ne. Opravičiti se je treba jasno in glasno, brez izgovorov oziroma zvračanja odgovornosti na nekoga tretjega. Ponos je treba odriniti na stran in partnerju jasno izraziti obžalovanje in opravičilo zaradi takega vedenja. Nekateri strokovnjaki celo priporočajo opravičilo v pisni obliki – marsikdo se namreč lažje izrazi s pomočjo pisane kot govorjene besede.

4. Korak: Prekinitev komunikacije s tretjo osebo

Kako vnovič vzpostaviti zaupanje, če je oseba, ki je varala, še vedno v stiku s to tretjo osebo? Besede ne bodo dovolj, potrebna so tudi dejanja, zato je treba prekiniti vse stike in komunikacijo s tretjo osebo (s tisto, s katero je prišlo do prevare).

5. Korak: Iskrenost

Po varanju ima partner, ki je bil prizadet, veliko vprašanj za drugega. Ko ta odgovarja, mora biti nadvse iskren – ne sme lagati o razmerju s tretjo osebo, mora biti pripravljen razkriti tudi podrobnosti, ki bi jih raje zamolčal. Laž ali prikrivanje resnice več ne pride v poštev – popolna iskrenost je namreč nujno potrebna za rešitev razmerja in za začetek vnovičnega vzpostavljanja zaupanja.

6. Korak: Ponovno postavljanje omejitev

Partnerja se morata temeljito pogovoriti o tem, česa v razmerju ne bosta tolerirala. Eden od razlogov, da se je razmerje »sesulo« je ta, da meja ni bilo ali pa jih nekdo preprosto ni upošteval. Zato jih je treba ponovno določiti in se dogovoriti o njihovem spoštovanju.

7. Korak: Partnerju je treba dati dovolj časa za žalovanje

Nihče ne more pričakovati, da se bo razmerje takoj spet vrnilo v stare tirnice oziroma da bo tako, kot je bilo pred prevaro. Človek, ki je bil prevaran, potrebuje svoj čas – del njega nameni tudi žalovanju (za tem, kar je bilo včasih). Treba se je zavedati, da je osebo, ki je varala, težko spet spustiti blizu in da nekateri preprosto rabijo več časa in emocionalnega prostora, da predelajo vsa čustva.

8. Korak: Pripravljenost na jezo

Ko oseba izve, da jo je partner prevaral, je užaljena, prizadeta in jezna. Zanj – vsaj v določenem trenutku – ne bo imela lepih besed. Prav tako bo v odnosu vladala napetost, dokler se čustva malce ne pomirijo. Osebi, ki je bila prizadeta, je treba dati nekaj časa in prostora, da se sooči s svojo jezo in jo izrazi. Sčasoma se bodo čustva unesla, tako da bo nastal prostor za komunikacijo in gradnjo nove ravni medsebojnega razumevanja.

9. Korak: Ponovna vzpostavitev fizične in čustvene intimnosti

Po prevari bo težko vnovič vzpostaviti fizično in čustveno povezanost, a to nikakor ni nemogoče. Priporočljivo je, da partnerja čim več časa preživita skupaj in se na novo spoznata ter povežeta, tako bo mogoče spet vzpostaviti intimno zvezo. »Pomislite na to, zakaj hočete biti v odnosu s to osebo. Zakaj se vam zdi, da gre za odnos, ki ga je vredno rešiti? Težko bo spet vzpostaviti fizično in čustveno povezanost. Napišite dolg seznam, spomnite se na vse pozitivne plati,« pravi terapevtka Jenna Biancavilla. Če obstajajo razlogi, da hočete rešiti odnos, obstajajo tudi razlogi za čustveno povezanost s to osebo.

10. Korak: Odpuščanje

Oba partnerja morata odpustiti drug drugemu in predelati vse zamere, ki so se nakopičile med njima, če hočeta, da bo njuno razmerje spet »celo.« Edini način za napredek je, da stvari rešujeta, ne pa da se medsebojno obtožujeta – tako bosta spet počasi začela graditi odnos in razmerje. Samo čas pa bo pokazal, ali bosta pri tem uspešna.

Povzeto po www.cheatsheet.com