10 najboljših poti, kako se opravičiti

13. 1. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Bodisi to storimo iz jeze bodisi čisto nezavedno – ena napačna beseda ali slabo domišljen stavek in že smo tam. Iz nesporazuma se lahko razvije prepir ali pa se celo konča prijateljstvo. Sledi obdobje mučne tišine, ker se nočemo opravičiti.

Vendar ni treba, da je tako! Kar nekaj študij dokazuje, da slaba vest povzroča napade volčje lakote. Se pravi, da z opravičilom lahko tudi poskrbimo za svojo vitko linijo. Vredno je poskusiti!

Ne čakajte predolgo

Če ste naredili napako ali pa užalili nekoga, nikakor ne smete odlašati predolgo. Še posebej pa ne toliko časa, da bi se vam potožila prizadeta oseba. Ukrepajte hitro!

Vedno se opravičite sami

Številni si poiščejo posrednika ali pa sla, ki prenese opravičilo. Vendar je takšno opravičilo hinavsko in polovičarsko. Vi ste naredili napako, zato se morate zanjo tudi opravičiti.

Izbira ustreznih besed

Najprej dobro premislite, kje boste prosili za opravičilo. Poskrbite za sproščeno vzdušje in osebo, ki ste jo prizadeli, povabite na skupno kosilo ali pa se odpravite z njo na sprehod.

SMS ne zadostuje

Za opravičilo je na voljo kar precej možnosti in kratek natipkan 'oprosti' ne bo zadostoval. Opravičite se osebno.

Na vsak način ostanite iskreni

Izogibajte se izkrivljenim in narejenim formulacijam. Opravičilo bo dobro sprejeto le, če boste iskreni. Govorite kot običajno – odkrito in iskreno. To bo najbolje.

Pozabite na očitke

Ne izpostavljajte napak, ki jih je morda storila oseba, ki se ji želite opravičiti. Osredotočite se na svoje!

Nobenih izgovorov

Za svoj spodrsljaj ne krivite okoliščin ali drugih ljudi. Videti bo, kot da iščete poceni izgovore, zato opravičilo ne bo zvenelo iskreno.

Čim bolj konkretno

Odkrito priznanje napak terja zelo veliko poguma. Toda le če ga boste zmogli in natančno izrazili, za kaj vse se želite opravičiti, boste delovali avtentično. In tako tudi odkrito. Torej ne vrtite se predolgo kot mačka okoli vrele kaše.

Ne igrajte

Ljudje smo nagnjeni k temu, da radi zmanjšujemo pomen lastnih napak. Kar se je zgodilo, se je zgodilo, in za tem morate stati.

Učenje iz napak

Ni hujšega, kot da se za nekaj opravičite in nato spet storite natanko isto! To bo tistega, ki ste se mu opravičili, le še bolj prizadelo. Zdaj poznate njegovo 'bolečo točko' in v prihodnosti pomislite tudi nanjo.

Značke: opravičilo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri